Cod galben de vijelii și de ploi torențiale, emis de ANM. Care sunt zonele vizate

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 mai 2022, 15:26

Cod galben de vijelii și de ploi torențiale, emis de ANM. Care sunt zonele vizate

Sursa: Unsplash

Joi, 26 mai, meteorologii au venit cu o veste nu foarte bună. Aceștia au emis un Cod galben de ploi torențiale și de vijelii, ce este valabil în șase județe din țară. În zonă vor predomina perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată.

Conform Digi24.ro, județele afectate sunt: Prahova, Brăila, Constanța, Ialomița, Călărași și Buzău. Mai mult decât atât, descărcările electrice, vijeliile, intensificările de scurtă durată ale vântului, grindina și aversele torențiale vor fi resimțite.

De asemenea, cantitățile de apă vor trece de 15-20 l/mp și, izolat, vor ajunge la 30 l/mp. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 13:00 și este valabilă până în această seară, la ora 20:00.

Ce cauzează schimbările climatice

Schimbările climatice au atins cote alarmante în ultimii ani, lucru ce a dus la alte reacții negative în lanț. Acțiunile oamenilor sunt singurele vinovate pentru acest lucru, deoarece cantitățile de gaze cu efect de seră pe care le generează sunt catastrofale.

Încălzirea globală s-a resimțit cel mai puternic între anii 2011 și 2020, atunci când a fost înregistrat cel mai cald deceniu din istorie.

Chiar și o creștere de doar 2 grade Celsius are efecte extrem de puternice asupra planetei.

Citeste si: Cum să îți protejezi culturile de legume cu folie pentru solarii

Care sunt gazele cu efect de seră

Așa cum am menționat anterior, principalul vinovat pentru încălzirea globală este reprezentat de efectul de seră. Anumite gaze din atmosfera planetei noastre sunt ca niște bureți ce absorb căldura soarelui și nu permit ca aceasta să fie eliberată în spațiu, lucru ce duce la schimbări climatice dezastruoase.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Dioxidul de carbon, gazele fluorurate, metanul și protoxidul de azot sunt principalele responsabile pentru schimbarea climei, iar acestea sunt cauzate de despăduriri, de defrișări și de azot, conform Ec.europa.eu.

Cât de dese vor fi vijeliile și ploile torențiale

Atât timp cât poluarea va continua și atât timp cât această problemă nu va fi rezolvată, schimbările climatice  nu se vor opri.

Potrivit Eea.europa.eu, ploile, vijeliile, inundațiile și furtunile se vor face din ce în ce mai resimțite.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că temperaturile sunt extrem de mari în unele regiuni și foarte mici în altele, fenomenele extreme iau naștere și, în consecință, ecosistemele naturale sunt și ele distruse.

Citeste si: Schimbările climatice și impactul acestora asupra comunităților, principalele subiecte discutate de ziua Internațională a Științei

Datorită tehnologiilor care au evoluat extrem de mult, trebuie dezvoltate noi strategii și noi acțiuni prin intermediul cărora planeta să se poată adapta valului de schimbări climatice care are loc la nivel internațional.

În ultimul secol și jumătate, Europa s-a confruntat cu o creștere a temperaturilor de aproape un grad Celsius, iar, la nivel mondial, s-a înregistrat o creștere a temperaturii cu aproximativ 0,8 grade Celsius.

Mai mult decât atât, până în anul 2100, IPCC preconizează o creștere a temperaturilor cu până la 4 grade Celsius.