Cod galben și portocaliu de caniculă în aproape toată țara: 32 de județe și București, sub avertizare de vreme extremă

Autor: Laura Macovei

Canicula se extinde până în ziua de duminică, 24 august. Cele mai afectate județe

Sursa: pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri noi avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă, valabile pentru aproape întreaga țară, inclusiv Bucureștiul.

Specialiștii au extins alertele de căldură extremă pentru ziua de duminică, când valul de căldură va persista și va afecta 32 de județe și Capitala.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță că valul de caniculă va persista și azi: Cum va fi prognoza meteo în țară sâmbătă, 24 august 2024

Cod galben și portocaliu de caniculă

În Crișana, Banat, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, nordul și estul Munteniei și Dobrogea continentală, ANM a emis avertizări de cod galben de caniculă. În aceste zone, disconfortul termic va fi

ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 36 de grade Celsius.

În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București, valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv. Aici, ANM a emis cod portocaliu, cu temperaturi maxime cuprinse între 36 și 38 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, ITU depășind, de asemenea, pragul critic de 80 de unități.

Pe lângă regiunile menționate, canicula se va resimți puternic și în nordul și centrul Crișanei, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și în Dobrogea continentală. În aceste zone, ANM a emis avertizări de cod galben, cu temperaturi maxime care vor varia între 35 și 36 de grade Celsius, și cu un disconfort termic ridicat.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Valul de căldură va continua să se extindă duminică

ANM a transmis faptul că ziua de duminică va fi una extrem de călduroasă, iar disconfortul termic va fi accentuat. 

Citește și: Valul de căldură se extinde în România: Meteorologii ANM anunță cod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic în București și în mai multe județe din țară

Cod portocaliu

„Interval de valabilitate: 24 august

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București

Valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv. În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36...38

de grade Celsius,” scrie pe pagina de Facebook a ANM.