Cod galben și portocaliu de vreme rea în toată țara! Se anunță ploi torențiale, grindină și vijelii, dar și caniculă și disconfort termic

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 24 iun 2023, 13:40

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben și portocaliu de vreme rea. Vom avea parte atât de disconfort termic și caniculă, cât și de ploi torențiale, grindină și vijelii.

Prima avertizare emisă de ANM  este valabilă azi și anunță disconfort termic mare și caniculă. Vom avea temperaturi caniculare în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Dobrogea continentală. Temperaturile nu vor scădea sub intervalul de 33- 37 de grade Celsius.

Cod galben și portocaliu de vreme rea în toată țara

Zonele vizate de caniculă sunt: București, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt și Dolj.

Citește și: Vremea pe litoral în weekendul 23-24 iunie 2023: Ce temperaturi are apa mării în Constanţa, Mamaia, Costinești, Eforie şi Mangalia?

Se anunță tot de azi, de la ora 12:00 până mâine, ora 10:00, instabilitate atmosferică. Vom avea cod galben în cea mai mare parte a țării, iar local vom avea instabilitate atmosferică caracterizată prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată a vântului și, pe zone mici, vijelii și grindină.

Duminică vom avea parte de instabilitate atmosferică în centrul, sudul și estul României.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Este anunțat și un cod portocaliu valabil tot azi, de la ora 14:00 până duminică la ora 08:00, valabil la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova, în jumătatea vestică a Olteniei și în zona sudică a Banatului, caracterizat prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe zone restrânse, vijelii și grindină.

Citește și: Prognoza meteo ANM sâmbătă, 24 iunie 2023. Va ploua în majoritatea regiunilor, iar în unele zone se vor semnala furtuni

Județele vizate de codul portocaliu sunt: Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Bacău, Neamț, Suceava, Iași și Vaslui.

Vreme caniculară în București

În București, vremea va fi caniculară ziua, dar pe timp de noapte sunt șanse să avem averse. Potrivit prognozei meteo speciale pentru Capitală, valabilă în intervalul sâmbătă, ora 10:00- duminică, ora 10:00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime nu vor scădea sub 36 de grade. 

Noaptea, este posibil să avem șanse mari de înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu temperaturi minime cuprinse între 18- 20 de grade Celsius.