Nu scapam de inundatii nici dupa dezastrul produs recent! Autoritatile au emis COD PORTOCALIU! Care sunt zonele vizate

Autor: A.I.
Actualizat: 25 iun 2020, 10:18

Cod portocaliu de inundatii! Care sunt zonele vizate Autoritatile au emis cod portocaliu de inundatii dupa ce deja numeroase zone din tara au fost afectate grav.

Cod portocaliu de inundatii! Care sunt zonele vizate  Iata zonele vizate de cod portocaliu, respectiv galben de ploi si vijelii.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 23:00
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată

În zonele montane, precum și local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și în sudul Moldovei,
vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80


l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 10:00 – 26 iunie, ora 02:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar
accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile
de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

La sfârșitul acestei săptămâni, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în vestul, centrul și
nordul țării, precum și în zonele montane.

Sursa foto: romaniatv.net

Cod portocaliu de inundatii! Care sunt zonele vizate

Presedintele Iohannis a vorbit ieri despre inundatii.

Intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a vorbit despre cauza inundatiilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate.

Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice.

Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.

Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona.

Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră.

Presedintele Iohannis a vorbit despre inundatii!

Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu sunt suficiente.

Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave.

Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente.

În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ca urmare a acestor inundații.

Vă mulțumesc și că doresc multă sănătate!”, a fost declaratia de presa a presedintelui Klaus Iohannis, in contextul in care Romania s-a confruntat, recent, cu inundatii devastatoare.