Cod portocaliu şi cod galben de ploi torenţiale în România! Iată zonele vizate

Author: Diana Tilă
Actualizat: 31 mai 2023, 18:58

Cod portocaliu şi cod galben de ploi torenţiale în România! Iată zonele vizate

Sursa: PixaBay

Meteorologii au emis cod portocaliu și galben de ploi torențial. Iată ce se întâmplă cu vremea!

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii în vestul și sud-vestul țării.

Citește și: Prognoza meteo ANM joi, 1 iunie 2023. În prima zi de vară, vremea va fi în general frumoasă și cu precipitații locale după-amiază

Cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale în România! Iată zonele vizate

Miercuri, 31 mai, meteorologii au transmis că România este vizată de averse torențiale cu descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 30 de litri pe metrul pătrat. 

In zona Județul Bihor: Salonta, Tinca, Batăr, Ciumeghiu, Nojorid, Avram Iancu, Hidișelu de Sus, Tulca, Olcea, Husasău de Tinca, Cefa, Sănnicolau Romăn, Mădăraș, Gepiu, Mădăras, se vor semnala averse care vor acumula peste 20...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

In zona Județul Mureş: Luduș, Chețani, Ațintiș, Bichiș; se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp și intensificări ale vântului.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Vremea în minivacanța de 1 Iunie- Rusalii 2023: Ce temperaturi vor fi la mare și la munte

"Și astăzi avem fenomene specifice instabilității atmosferice, mai accentuate în partea de vest și de sud-vest a teritoriului, în desfășurare.

De altfel, la momentul acesta vorbim de înnorări accentuate, averse torențiale frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri chiar și vijelii, toate acestea însemnând și cantități importante de apă, în condițiile în care aversele sunt torențiale cantități de 20-25l/m² și izolat chiar peste 30 de litri pe metrul pătrat.

Județele respective, județele din vestul și sud-vestul teritoriului, de altfel, se regăsesc sub incidența unui mesaj de atenționare meteorologică cod galben.

Județele din Banat, din sud-vestul Transilvaniei, din nordul Olteniei se regăsesc sub incidența unui mesaj de avertizare meteorologică de cod portocaliu ce vizează averse torențiale foarte însemnate cantitativ peste 40-50l/m² în intervale foarte scurte de timp, de la o jumătate de oră la cel mult trei ore, condiții pe care le-am întrunit și în zilele anterioare, când s-au produs inundații rapide, pentru că ploile sunt torențiale, sunt foarte însemnate și nu

pot fi absorbite rapid, așa cum ele cad.

De altfel, această masă de aer cu potențial de instabilitate atmosferică se va menține pe tot parcursul săptămânii, astfel încât vom mai avea fenomene specifice mai ales după-amiaza și seara, în condițiile în care temperaturile sunt destul de ridicate, ating valori de 28-29 de grade", a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.