Dacă nu ați primit e-mail de confirmare că ați efectuat cu succes autorecenzarea în cadrul Recensământ 2022, iată cum puteți obține codul de Recensământ 2022 online.
Verificarea autorecenzării online se face pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS), dovrec.insse.ro, prin introducerea CNP-ului. După ce ați introdus CNP-ul veți primi dovada că v-ați autorecenzat în cadrul Recensământ 2022. Această dovadă poate fi descărcată în format PDF.
Dovada autorecenzării este disponibilă la 7 zile de la data completării chestionarului. Dacă nu puteți descărca, de pe site-ul menționat, dovada autorecenzării în cadrul Recensământ 2022 după 7 zile după ce ați completat chestionarul înseamnă că nu l-ați completat conform cerințelor și trebuie să repetați chestionarul.
Autorecenzarea online în cadrul Recensământ 2022 se face până la data de 15 mai 2022. După această dată nu vă mai puteți autorecenza și, ca atare, nu veți mai beneficia de o zi liberă legală.
Recensământ 2022. Ce amenzi riscă românii care nu participă la Recensământ 2022
Dacă nu s-au autorecenzat în cadrul Recensământ 2022, românii sunt obligați să furnizeze datele unui recenzor. Cei care nu le vor furniza sau care vor furniza date incorecte vor fi amendați.
Amenzile pentru nefurnizarea sau furnizarea unor date incorecte în cadrul Recensământ 2022 sunt cuprinse între 1.000 și 3.000
de lei.Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:
• 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
• 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
• 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016)
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare, notează sursa citată.
De ce nu s-a mai făcut Recensământul în anul 2021
Recensământul populației și locuințelor ar fi trebuit făcut anul trecut, doar că, din pricina pandemiei de coronavirus, a fost amânat până anul acesta. Practic Recensământ 2021 s-a transformat în Recensământ 2022.
"Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe", declara președintele INS România, Andrei Tudorel.
Recensământ 2022 vine cu mai multe modificări, precizate de autorități:
• Recensământul este 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.
"Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă", preciza purtătorul de cuvânt al INS România, Vladimir Alexandrescu.