Cod Roșu de căldură extremă în România: Temperaturile vor atinge 42 de grade Celsius

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 15 iul 2024, 13:57

Un val de caniculă a lovit România

România se confruntă cu un val de căldură extremă, cu temperaturi ce ajung până la 42 de grade în aproape toată țara, valabil până miercuri.

România trece printr-o perioadă de căldură extremă, marcată de un cod roșu de caniculă ce acoperă aproape toată țara. Meteorologii au extins avertizarea de cod roșu, valabilă pentru luni și marți, când temperaturile vor atinge vârfuri de 42 de grade. Populația este sfătuită să evite expunerea prelungită la soare, să poarte îmbrăcăminte deschisă la culoare și să evite deplasările în timpul prânzului.

Meteorologii au extins Codul Roșu

La actualizarea din dimineața zilei de luni, meteorologii au extins aria afectată de codul roșu comparativ cu prognoza anterioară. Astfel, doar județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și o parte a județului Mureș nu sunt sub incidența acestui cod roșu.

Pentru județele Maramureș și partea nord-estică a Transilvaniei a fost emisă o avertizare cod portocaliu de caniculă, valabilă luni și marți. Temperaturile maxime din aceste zone vor oscila între 35 și 37 de grade, disconfortul termic fiind considerabil, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

„În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, au transmis meteorologii.

Avertizarea de cod roșu de caniculă se extinde luni și marți, acoperind aproape toată România.

În cele mai multe regiuni, temperaturile maxime vor varia între 37 și 42 de grade. Pe litoral, maximele vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi extrem de accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne nu vor coborî sub 22 de grade, menținând nopțile tropicale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe care acum nu le-ar mai accepta. „Contractele alea nu aveam nicio valoare juridică.”

„În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”

, anunţă ANM.

Citește și: Cutremur azi, în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Citește și: Kate Middleton, o nouă apariție publică inedită la finala masculină a turneului de Grand Slam de la Wimbledon

De miercuri unele județe vor scăpa de Codul Roșu

Începând de miercuri, valul de căldură va începe să se retragă ușor, câteva județe scăpând de codul roșu. Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor varia între 33 și 37 de grade, iar disconfortul termic va rămâne ridicat.

„În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, potrivit ANM.

În regiunile Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei, codul roșu de caniculă va rămâne în vigoare. Temperaturile maxime vor varia între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu minimele nocturne rămânând între 22 și 24 de grade, menținând nopțile tropicale.

 


În a doua parte a ediției de luni, 19 iulie, din „Casa iubirii”, Casian a făcut dezvăluiri uluitoare din viața lui personală. Acesta a mărturisit că are un copil și a explicat în ce relații a rămas cu fosta lui parteneră.