Cod roșu de ploi torențiale în România. Care sunt zonele afectate de furtuni?

Autor: Cristina Mocanu

Reprezentanții ANM au emis o avertizare cod roșu de ploi torențiale în cinci județe din țară.

Sursa: pixabay.com

Reprezentanții ANM au emis o avertizare cod roșu de ploi torențiale în cinci județe din țară.

Mai multe zone din țară se află sub avertizare de cod roșu de ploi și furtuni. Care sunt zonele vizate și ce spun reprezentanții ANM?

Ploi torențiale în mai multe zone din țară

ANM a emis o avertizare cod roșu de ploi torențiale în cinci județe, valabil începând de luni, ora 20.00 și până marți, ora 8:00. Totodată, au fost emise avertizări cod portocaliu și cod galben de averse abundente, valabile pentru 19 județe, începând de luni, 12 iunie, de la ora 10.00

și până marți, 13 iunie, la ora 12.00.

Astfel, în zonele menționate vor fi averse torențiale și abundente, iar cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 70…80 l/mp.

Citește și: Prognoza meteo ANM marți, 13 iunie 2023. Atmosfera va fi instabilă și va ploua în majoritatea regiunilor. Care sunt zonele unde se vor semnala furtuni?

Care sunt zonele vizate

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Codul portocaliu de ploi torențiale vizează Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova.

În aceste zone cantitățile de apă vor fi de 30… 40 l/mp şi izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore). Meteorologii au mai emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care a intrat în vigoare luni dimineaţa, la ora 10.00 şi este valabil până marți, la ora 12.00.

ANM a mai anunțat că în Banat, Oltenia, sud-vestul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, precum şi Carpații Meridionali şi în Carpații Occidentali, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice şi izolat grindină, intensificări de

scurtă durată ale vântului şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20… 25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp. Cum va fi vremea în Capitală?

Începând de luni, ora 10:00 și până marți, ora 12:00, meteorologii anunță că în București, vremea va fi una normală termic, cu temperatura maximă de 29 de grade Celsius, iar cea minimă de 13 grade.

Cerul va fi temporar noros, dar probabilitatea pentru averse redusă, în timp ce vântul va sufla în general moderat.

Citește și: Cod galben și portocaliu de vânt puternic, vijelii, furtuni, ploi torențiale şi grindină în mai multe județe din România. Iată zonele vizate

Cum va fi vremea la munte și la mare?

Prognoza meteo ANM marți, 13 iunie 2023. Vremea în Constanța

La malul mării, cerul va fi parțial înnorat, iar indicele UV va fi 8 din 10. Temperatura maximă va fi de 24 de grade Celsius, iar cea minimă de 18 grade Celsius.

Prognoza meteo ANM marți, 13 iunie 2023. Vremea în Brașov

La munte vremea va fi instabilă, cu probabilități de ploaie de 80%. Vântul va sufla variabil, iar indicele UV va fi de 3 din 10. Temperatura maximă va fi de 18 grade Celsius, iar cea minimă de 12 grade Celsius.