Cod Rutier 2020. Ce pedepse riscă șoferii care sunt prinși drogați la volan

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 31 ian 2021, 02:00
Șoferii depistați drogați la volan riscă închisoarea

Șoferii prinși drogați la volan riscă, potrivit Codului Rutier, pedepse cu închisoarea. Raed Arafat cerea anul trecut pedepse mai mari.

Potrivit Codului Rutier actual, șoferii care sunt depistați conducând după ce au consumat substanțe interzise riscă pedeapsa de la 1 la 5 ani de închisoare.

Cu toate acestea, polițiștii recunosc că aparatele anti-drog pe care le folosesc nu detectează toate tipurile de substanțe interzise.

Anul trecut, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, cerea înăsprirea pedepselor pentru șoferii depistați la volan după ce au consumat substanțe interzise. 

„Măsurile care se iau împotriva celor care consumă droguri la volan şi măsurile de prevenire după depistare poate că vor trebui înăsprite. În sensul că o persoană depistată cu consum de droguri să se asigure că nu mai conduce autovehiculul doar dacă persoana respectivă nu mai consumă droguri. Pentru că acest consum de droguri nu este un lucru simplu. E mult mai greu decât consumul de alcool.

Deci consumul de droguri și condusul nu trebuie să fie combinate niciodată”
, declara Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI cerea suspendarea permisului pentru șoferii prinși drogați la volan. „Va trebui, la un moment dat, să ajungem acolo cu legea adică dacă te prinde că ai consumat și îți retrage carnetul, o lună, două sau trei și să se demonstreze apoi că nu mai consumi droguri la volan, vedem că ucide ca și alcoolul.

Numai că la droguri dependența este una foarte greu de combătut și care crește și crește și trebuie să fim foarte atenți cum combatem acest aspect. Părerea mea este că legea trebuie să permită suspendarea carnetului până la o atestare că persoana este curată de consumul de droguri pentru o perioadă de timp”, spunea Raed Arafat. 

Ce se întâmplă după ce ai fost depistat drogat la volan

Unele droguri rămân în organism chiar și 6 luni! Iată cum se procedează atunci când un șofer este depistat că a consumat substanțe interzise.

"Mai exact, se prelevează o probă de salivă din cavitatea bucală, se introduce în aparat şi într-un interval de 10 minute se emite acest protocol, pe care Poliţia Rutieră îl poate folosi, după care persoana este condusă la Medicina Legală şi, în baza rezultatelor, poate fi deschis un dosar de cercetare penală", a precizat Cosmin Guriţă, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Constanţa.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care te opui procedurilor în vigoare, situația ți se înrăutățește, a explicat şeful Biroului Accidente Rutiere din cadrul Serviciului Rutier Constanţa.

„În asemenea cazuri, este foarte dificil să te opui la ceea ce ţi se întâmplă. În sensul că eşti depistat, vei fi testat, după caz, fie pentru droguri, fie pentru alcool şi vei fi însoţit la o unitate medicală. Pedeapsa pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri este de la 1-5 ani sau amendă penală. Însă până în prezent nu s-a aplicat de către instanţă amenda penală. Nu mai este o scuză nici faptul că eşti la prima abatere, din contră.

Ne-am întâlnit cu cazuri de salt pe locul din dreapta. Poliţistul vine la maşină şi constată că autovehiculul nu are şofer. Credeţi-mă că nu funcţionează! Şoferul nu face decât să agraveze situaţia. Cei care sunt mai dinamici coboară din maşină, închid autovehiculul şi se aşază în fund pe bordură. La acest comportament vă alegeţi cu o încătuşare. Următorul pas, după depistarea în trafic, este solicitarea de a sufla în aparatul etilotest. Dacă rezultă o valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, aţi câştigat un drum gratuit la spital cu maşina Poliţiei.

La unitatea medicală vi se va solicita să vă supuneţi probelor de sânge. Acolo iar intervin scuzele şoferilor. Brusc, le e frică de ace. Nici asta nu funcţionează. Sunteţi obligaţi să vă supuneţi recoltării probelor de sânge. Cine nu vrea, va săvârşi infracţiunea de refuz de a se supune recoltării, pentru care, culmea, pedeapsa e aceeaşi", le-a spus inspectorul principal George Munteanu, şeful Biroului Accidente Rutiere din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, studenţilor de la Universitatea „Ovidius", potrivit  Cuget Liber.

 

 

 

 

 

Taguri: