Cod Rutier 2021. Ce poți păți dacă lovești o mașină în parcare și nu declari accidentul

Autor: Elena Padure
Actualizat: 22 iul 2022, 11:50
Ce prevede Codul Rutier cu privire la accidentele nedeclarate

Potrivit Codului Rutier, există repercursiuni legale în cazul în care lovești o mașină în parcare și părăsești locul accidentului.

Codul Rutier definește un accident de circulaţie ca fiind evenimentul care întruneşte următoarele condiţii: s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice, a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale, a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare, iar șofierii dețin asigurare auto. Iată care sunt repercursiunile dacă lovești o mașină în parcare și nu declari accidentul.

Ce poți păți dacă nu declari un accident dintr-o parcare

Conform ordonanţri de urgenţă nr. 195/2002  privind circulaţia pe drumurile publice, sau Codul rutier, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie. Astfel, în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, există răspundere civilă.

În cazul vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, poliţia rutieră reţine certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând dovadă fără drept de circulaţie.

La 30 de zile după aplicarea măsurii de mai sus, poliţia rutieră poate dispune radierea din evidenţă a vehiculului, dacă deţinătorul vehiculului nu face asigurarea automobilul în acea perioadă. 

Șoferii care pleacă de la locul accidentului riscă repercursiuni, chiar dacă este vorba doar o tamponare ușoară, spre exemplu un accident într-o parcare. Dacă există martori/ imagini video de supraveghere de la locul faptei,

și pot fi identificați, făptașilor le va fi emisă o citație, o amendă de câteva sute de lei (aproximativ 350) și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile. 

Citeste si: Amenzi viteză 2021. Câți bani trebuie să plătești pentru fiecare kilometru peste viteza legală

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce prevede Codul Rutier în cazul accidentelor cu victime

Conform legestart.ro  conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane are obligația:

  • să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei;
  • să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului;
  • să nu părăsească locul faptei.

De asemenea, persoanele care sunt implicate sau au luat cunoștință de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea

uneia sau a mai multor persoane, este obligată să anunţe de imediat poliţia. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase. Ei trebuie să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

Oricărei persoane implicată într-un accident din care a rezultat rănirea de persoane îi este interzis:

  • să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane;
  • să modifice starea locului;
  • să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Citeste si: Redobândire permis suspendat. Ce trebuie să faci ca să intri mai repede în posesia carnetului auto

Accidente care au rezultat numai în pagube materiale

Șoferii implicaţi într-un accident de circulaţie, care nu s-a soldat cu vătămarea persoanelor implicate și doar avarierea vehiculelor sau alte pagube materiale, au obligația:

  • să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
  • să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

De la aceste prevederi fac excepţie:

  • conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
  • conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai care a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore, pentru întocmirea documentelor de constatare.

Aceste persoane sunt exceptate de la obligaţia prezentării la unitatea de poliţie dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Repararea autovehiculelor în situaţiile de mai sus, se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliţie sau de firma de asigurări.

Citeste si: După cât timp dispare alcoolul din organism și poți conduce mașina  

Persoanele fizice sau firmele care execute lucrări de reparaţie la vehicule avariate au obligaţia să ţină evidenţa proprie a reparaţiilor executate, potrivit legii, şi să comunice de îndată, la cererea poliţiei rutiere, datele înregistrate solicitate de aceasta.

La solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau a societăţilor din domeniul asigurărilor, poliţia rutieră comunică acestora copii ale documentelor de constatare a evenimentelor.

Citeste si: Care sunt infracțiunile care îți anulează permisul de circulație