Codul de Procedură Penală 2023: Audierea minorilor se va face după reguli noi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 dec 2023, 00:20

O serie de modificări ale Codului de procedură penală au fost stabilite prin intermediul unei legi oficializate luni, 6 martie.

Sursa: https://pixabay.com/

Luni, 6 martie, au fost stabilite noile modificări ale Codului de procedură penală.

O serie de modificări ale Codului de procedură penală au fost stabilite prin intermediul unei legi oficializate luni, 6 martie.

Au fost stabilite noile modificări ale Codului de procedură penală

Luni, 6 martie, au fost anunțate noile modificări aduse Codului de procedură penală. Legea 51/2023 ar urma să intre în vigoare joi, 9 martie 2023, iar una dintre cele mai importante modificări o reprezintă pe cea a audierii unei persoane vătămate în vârstă de până la 14 ani va avea loc în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei

ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere şi educare, precum și în prezența unui psiholog.

Citește și: Ministerul Justiției: Vouchere de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor. Model cerere și condiții de acordare

Aceleași reguli au fost stabilite și pentru audierea martorului minor cu vârsta de până în 14 ani. În cazul acestora, psihologul poate fi prezent doar dacă se consideră necesar (la cerere sau din oficiu).

Totuși, dacă audierea minorului vătămat sau martor va viza activitatea instituției căreia îi este încredințat spre creștere şi educare, instanță sau organul de urmărire penală va trebui să dispună înlocuirea reprezentantului instituției cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă, dar și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.

Modificarea Codului este vizată de două proceduri

Primul proiect care vizează modificarea nu doar a Codului de procedură penală, ci și a Codului penal și care are raport favorabil la Camera Deputaților, după ce a fost adoptat la Senat, stabilește că audierea persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită existența unor nevoi specifice de protecție se va face prin videoconferință sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecție a cazării temporare.

De asemenea, ședința de judecată va trebui declarată nepublică, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, pentru tot cursul său dacă persoana vătămată este minoră şi este victima unor infracțiuni, precum relele tratamente aplicate minorului, violența în familie, hărțuirea, traficul de minori, violul, agresiunea, coruperea sau hărțuirea sexuală.

Proiectul mai vizează și modificarea Codului penal, una dintre schimbările propuse fiind creșterea vârstei pentru consimțământul sexual la 16 ani.

Citește și: Permisele auto și certificatele de înmatriculare urmeză să fie livrate prin poștă

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul persoanelor vătămate minore, victime în cauzele având ca obiect infracțiuni contra libertății şi integrității sexuale, organul judiciar va trebui să stabilească:

 

- audierea acestora în incinte concepute sau adaptate acestui scop;

- audierea acestora prin intermediul sau în prezența unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor;

- că audierea acestora, cât și eventuala lor reaudiere, se realizează de aceeași persoană, dacă acest lucru este posibil și dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților.

 

Același proiect mai prevede că audierea minorului persoană vătămată va fi făcută de organe judiciare specializate în cauze cu minori.

Nu în ultimul rând, proiectul mai stabilește că va fi obligatorie și se va dispune din oficiu expertiza psihologică în toate cazurile în care persoanele vătămate sunt minore, victime în cauzele având ca obiect infracțiuni contra libertății şi integrității sexuale.

Sursă: a vocatnet.ro