Codul Muncii va fi modificat: Părinții care își cresc singuri copiii nu vor mai fi obligați să lucreze pe tura de noapte

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 dec 2023, 01:05

Părinții care își cresc singuri copiii nu vor mai fi obligați să lucreze pe tura de noapte.

Sursa: https://pixabay.com/

Părintele dintr-o familie monoparentală nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Un proiect de lege înregistrat la Senat propune ca părinții care își cresc singuri copiii să nu poată fi obligați să lucreze în ture de noapte, alături de femeile gravide, lăuze și cele care alăptează.

Părinții singuri nu vor mai fi nevoiți să lucreze de noapte

Conform unui proiect legislativ de la Senatul României, în curând,  Legea nr. 53/2003  va fi modificată astfel încât categoria angajaților care nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se mărească.

Astfel, părinții care își cresc singuri copiii (reprezentantul familiei monoparentale) nu va mai putea fi obligat să presteze muncă de noapte. În prezent, Codul Muncii prevede această regulă doar în cazul femeilor gravide, lăuzelor și femeilor care alăptează.

Citește și: Tichete cadou de Ziua Bărbatului, pe data de 19 noiembrie. Gabriela Firea vrea ca toți angajații să beneficieze de drepturi egale

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor acestui proiect legislativ:

 

- siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;

- posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

 

Pentru a putea fi aplicat acest proiect de lege, trebuie să fie adoptat de Parlamentul României, promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul oficial.

Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români

Femeile însărcinate și însoțite de copii vor avea prioritate în magazine

Conform proiectului legislativ, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile magazinelor și instituțiilor publice, dar și la serviciile acestora. De asemenea, magazinele și instituțiile publice vor fi obligate să asigure locuri de parcare speciale pentru aceste persoane.

Mai exact, aceste persoane ar urma să aibă prioritate atât la casieriile unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Totodată, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, dar și în spațiile de parcare organizate vor trebui amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii.

Care sunt sancțiunile oferite celor care nu respectă legea?

Dacă legea nu este respectată se vor aplica anumite sancțiuni. Astfel, în cazul în care nu este acordată prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor da amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

De asemenea, în cazul în care nu sunt amenajate locuri de parcare speciale pentru aceste persoane, amenzile cresc vertiginos până la 100.000 de lei. Nu în ultimul rând, șoferii care ocupă astfel de locuri de parcare special amenajate vor fi la rândul lor sancționați cu amenzi de până la 2.500 de lei.

Sursă: capital.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.