Codul portocaliu de caniculă continuă sâmbătă în patru județe! Meteorologii anunță temperaturi de peste 40 de grade la umbră și disconfort termic accentuat

Autor: Diana Ghita

România este lovită de un val de căldură intensă

Sursa: Unsplash

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru sâmbătă, 3 august, o avertizare de cod portocaliu de caniculă în patru județe din România.

Codul portocaliu emis de ANM vizează temperaturi extreme ce pot depăși 40 de grade Celsius la umbră. Avertizarea meteo în contextul unei perioade de disconfort termic accentuat și temperaturi record în diverse regiuni ale țării.

În ce județe va fi resimțit codul portocaliu de caniculă sâmbătă

Sâmbătă, 3 august, județele Călărași, Ialomița, Brăila și partea continentală a județului Constanța se vor confrunta cu temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi la cote ridicate, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, ceea ce va duce la o noapte tropicală, caracterizată prin temperaturi neobișnuit de ridicate.

Capitala și alte 11 județe se vor afla sub cod galben de caniculă și disconfort termic. Regiunile afectate includ sud-vestul, centrul și nordul Munteniei, sudul și centrul Moldovei și cea mai mare parte a Dobrogei.

În aceste zone, temperaturile maxime vor fi, în general, de 35-36 de grade Celsius, iar minimele termice se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, de asemenea, pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță un cod portocaliu de caniculă și temperaturi de 39 de grade Celsius: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 2 august 2024

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Pe parcursul zilei de sâmbătă, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în sud-vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte. Seara și noaptea instabilitatea se va extinde în est și sud-est și va aduce posibile furtuni și precipitații sporadice.

Ce avertizări au fost emise pentru ziua de vineri

Astăzi șapte județe și Bucureștiul se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade.

Județele afectate includ: Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. În aceste zone, disconfortul termic va fi sever, iar nopțile vor rămâne tropicale, cu minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

Tot în cursul acestei zile un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat a intrat în vigoare pentru Crișana, nordul Banatului și al Olteniei, nordul și estul Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, precum și în vestul și sudul Transilvaniei.

În aceste zone, temperaturile maxime vor varia între 34 și 37 de grade Celsius, iar minimele se vor situa în jurul a 20 de grade.

Citește și: Meteorologii ANM au emis cod galben de caniculă în București și în alte 21 de județe din sudul țării

Județele aflate sub incidența codului galben sunt: Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța.

ANM a precizat că sâmbătă canicula și disconfortul termic vor afecta în special Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și, pe arii restrânse, Oltenia.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.