Codul Rutier 2023: Apar schimbări majore pentru cei care vor să înmatriculeze mașinile sau să își schimbe permisul auto

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 aug 2023, 11:07

Apar schimbări majore pentru cei care vor să înmatriculeze mașinile sau să își schimbe permisul

Sursa: pixabay.com

Au apărut schimbări majore legate de înmatricularea mașinilor, dar și de preschimbarea permiselor

Guvernul României a modificat ordonanța privind circulația pe drumurile publice.

Au apărut noi modificări în Codul Rutier

Joi, 10 august, Guvernul României, a modificat ordonanța privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, titularii de permise de conducere străine vor putea să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc direct, în urma susținerii examenului în ţara noastră, examenul constând în proba teoretică şi practică, fără a mai fi necesare orele de şcoală auto, cum era prevăzut până în prezent.

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru șoferi! Ești bun de plată dacă ai nevoie de asistență pe aceste drumuri

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că: „Una dintre soluțiile legislative adoptate astăzi oferă posibilitatea românilor din diaspora, precum şi tuturor titularilor de permise de conducere străine să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc într-o perioadă mai scurtă de timp.

Practic, aceştia vor obține permisul de conducere românesc direct în urma susținerii examenului în ţara noastră, un examen constând în proba teoretică şi practică, fără a avea orele de şcoală auto, aşa cum era prevăzut până acum în Codul Rutier”.

Care sunt modificările aduse Codului Rutier

Conform comunicatului de presă, ordonanța prevede că:

– Stabilirea posibilității proprietarilor care nu au domiciliul, reședința sau sediul în România de a solicita înmatricularea temporară a autovehiculelor şi remorcilor ce urmează a fi scoase din România în vederea înmatriculării în alt stat,

la oricare autoritate competentă din România să realizeze operațiuni de înmatriculare;

– Introducerea posibilității pentru titularii unor permise de conducere străine care solicită preschimbarea acestora cu documente similare românești, dar care nu îndeplinesc condițiile impuse de reglementările în vigoare, de a obține permisul de conducere, în urma susținerii examenului în România constând în proba teoretică şi practică, fără a efectua pregătirea în cadrul unei şcoli de conducători auto.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

– Reglementarea cazului de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.

Potrivit aceluiași comunicat: „În practică, s-au întâlnit situaţii în care, în urma analizei mostrelor biologice, a rezultat absența în organism a substanțelor psihoactive.

În aceste situaţii, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii. Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare.
Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”.

Citește și: Vești bune pentru șoferii din România! Vor putea conduce mai multe tipuri de vehicule dacă dețin această categorie

De ce acte aveți nevoie pentru schimbarea permisului auto?

Schimbarea permisului auto, în 2023, se poate face înainte sau după expirare și sunt necesare următoarele acte:

- cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată

- buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau președintă în România.

- dovada plății taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei

- permisul de conducere, în original

- fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.

- în cazul cetățenilor străini, carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Sursă: gov.ro