Codul rutier 2023: Care sunt noile reguli care se aplică circulației în sensul giratoriu?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 dec 2023, 02:20

Regulamentul Codului Rutier a suferit o serie de modificări.

Sursa: https://pixabay.com/

Codul Rutier a suferit mai multe modificări substanțiale.

Regulamentul Codului Rutier a suferit o serie de modificări, printre care cea mai importantă este clarificarea regulilor de circulație în sensurile giratorii. 

Au apărut noi modificări în Codul Rutier

După modificările aduse Codului Rutier, legislația privind circulația în sensul giratoriu ar trebui să fie mai clară, iar soluțiile date în cazul accidentelor rutiere petrecute în acest tip de intersecții să fie aceleași.

Astfel că, odată cu apariția  HG 130/2023, acum câteva zile, regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat, astfel încât el conține acum definiția intersecției cu sens giratoriu.

Mai exact, regulamentul definește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Citește și: Codul Rutier a fost modificat: A fost stabilit circuitul permiselor reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

De asemenea, noul Cod Rutier mai prevede că în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Care sunt regulile pe care șoferii sunt nevoiți să le respecte?

Șoferii sunt obligați să acorde prioritate de trecere atunci când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.

O ală regulă importantă este interzicerea opririi voluntare a autovehiculelor în sensul giratoriu. Aceasta va fi considerată oprire voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.

Guvernanții consideră ca erau necesare aceste schimbări deoarece ele nu erau suficient de clare și, în mai toate cazurile, generau interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo.

Odată cu clarificarea regulilor de circulație în sensurile giratorii au apărut mai multe alte schimbări la regulamentul Codului rutier. De pildă, au apărut regulile în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine și au apărut mai multe cazuri în care se eliberează dovadă înlocuitoare a permisului auto cu drept de circulație.

Citește și: Înmatriculările auto în România au crescut cu 38% în 2023

Șoferilor care dețin permise de conducere străine la va fi interzis să conducă pe teritoriul României

În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Printre modificările aduse Codului Rutier este vorba despre condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al căror permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

 De asemenea, în noul Cod rutier, a fost introdusă posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate șoferilor. 

Sursă: avocatnet.ro