Începând de la 1 ianuarie 2023, pe lângă regulile din mai multe domenii, a suferit o serie de modificări și legislația care îi vizează pe conducătorii auto.
Care sunt noile reguli ce îi vizează pe conducătorii auto în 2023
Începând cu 2023, șoferii își vor putea verifica istoricul amenzilor rutiere și cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme.
Citește și: Care sunt persoanele care nu au voie să dețină permis de conducere în 2023
Amenzile rutiere au rămas plafonate
Plafonarea stabilită acum câțiva ani în ceea ce privește valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere din țară, se aplică și în 2023.
Astfel că, începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei.
Din 2023 șoferii își pot verifica istoricul amenzilor
Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.
Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor
Atunci când împrumută mașina, proprietarii autoturismelor vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale. Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Mașinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate
Poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar. Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire. Felul în care va decurge ridicarea mașinilor este detaliat în acest articol.
Amiabila va putea fi completată online
Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila. Șoferii vor fi anunțați prin e-mail când le expiră rovinieta
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Din 2023 șoferii își pot verifica istoricul amenzilor
Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.
Citește și: Cât este punctul de amendă în 2023. Amenzile pe care le pot încasa șoferii care nu respectă legea
Cele mai frecvente greșeli efectuate de șoferi
- Nepăstrarea distanței față de mașinile din față
- Nerespectarea regulilor de circulație elementare: neasigurarea, nesemnalizarea, nepurtarea centurii de siguranță
- Depășirea vitezei legale
- Condusul sub influența băuturilor alcoolice
- Folosirea telefonului mobil în timpul deplasării
- Nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai
- Pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată
Sancțiunile pe care le pot da polițiștii
Șoferii care depășesc viteza vor primi amendă și trei puncte de penalizare. De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
Care sunt clasele de sancțiuni
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Sursă: evz.ro