Codul Rutier a fost modificat
Șoferii sunt obligați ca începând de luni, 10 iulie, să respecte o nouă lege care a apărut în noul Cod Rutier. Mai exact, atunci când se vor deplasa pe drumurile publice, aceștia vor trebui să folosească faza scurtă sau luminile de întâlnire, pe toate drumurile publice.
Odată cu apariția Legii 168/2023, în iunie, Codul rutier s-a modificat, iar acum prevede că “în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.
Ce amenzi riscă șoferii dacă nu respectă legea?
Legea îi va obliga pe șoferi să circule cu luminile de întâlnire, în timpul zilei, pe pe toate drumurile naționale. Măsura va fi aplicabilă și pentru șoferii de tractoare agricole sau forestiere.
Obligația există și în prezent, dar se aplică doar pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.
Totuși, legislația rutieră îi obligă pe motocicliști să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația.
Persoanele care nu vor respecta noua lege de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice, riscă amenzi de 290 sau 435 de lei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În cazul nerespectării obligației ce revine conducătorilor de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice, aceștia riscă sancțiuni mai mari decât șoferii, respectiv amenzi de 580 sau 725 de lei.
În engleză acest sistem reprezintă DRL (Daytime Running Light), care se activează automat la pornirea mașinii.
Ce prevede mai exact noul Cod Rutier?
Noile modificări aduse Codului Rutier sunt destinate completării legislației naționale din domeniul circulației rutiere și urmează exemplul din alte state europene. Obiectivul urmărit prin modificarea Codului Rutier este de a reduce numărul de accidente auto pe drumurile publice.
Conducătorii auto vor risca închisoarea dacă sunt prinși beți sau drogați
Codul penal a fost din nou modificat și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.
Citește și: Ce riscă șoferii care circulă cu permisul auto expirat?
Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.
Mai precis, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.
Sursă: avocatnet.ro