Codul Rutier se modifică în anul 2022! Se schimbă sistemul de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație

Author: Lavinia Medrea

Codul Rutier se modifică în anul 2022! Se schimbă sistemul de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație

Sursa: PixaBay

Senatul a adoptat un proiect de lege care are în vedere schimbarea sistemului de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. Proiectul de lege prevede ca drumurile să fie monitorizate video de Poliția Română, iar amenzile să fie emise automat.

Codul Rutier 2022 s-ar putea schimba după ce Senatul a introdus un proiect de lege care are în vedere schimbarea sistemului de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. 

Codul Rutier se modifică în anul 2022

Proiectul de lege care are în vedere schimbarea Codului Rutier din 2022 prevedere ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliția Română, astfel încât amenzile șoferilor să fie decise în mod automat.

În plus, în felul acesta, vor putea fi aplicate și amenzile.

Citeste si: Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii care au lipite afișe sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii. Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc.

Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional <<Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie>>”
, se precizează în proiectul de lege.

Se ia în calcul un nou sistem pentru amendarea șoferilor care încalcă regulile de circulație

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, fără să fie discutat în plen sau să fie votat. Acesta are în vedere dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere pe străzile României, astfel încât Poliția să îi poată amenda pe șoferi în mod automat, pe baza probelor video surprinse pe camerele de supraveghere instalate.

Citeste si: Greșeala pe care o fac șoferii înainte să pornească motorul iarna. Cum sa nu îți strici mașina

Așadar, acest sistem video trimite automat la adresa șoferului o fotografie împreună cu procesul verbal de constatare a contravenției, iar aceste imagini vor fi utilizate ca probe.