Codul Rutier 2023: Șoferii care vor refuza să fie testați pentru alcool sau substanțe psihoactive riscă să rămână fără permisul auto

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 nov 2023, 01:55

Conform modificărilor aduse Codului Rutier, permisul auto va putea fi retras de poliție dacă șoferul va refuza testarea pentru alcool sau droguri.

Sursa: https://pixabay.com/

Permisul auto va putea fi retras de poliție dacă șoferul va refuza testarea pentru alcool sau droguri.

Conform modificărilor aduse Codului Rutier, permisul auto va putea fi retras de poliție dacă șoferul va refuza testarea pentru alcool sau droguri.

Șoferii care refuză testarea pentru alcool pot rămâne fără permis

Codul Rutier a suferit mai multe modificări, iar potrivit acestuia, șoferii care vor refuza testarea pentru alcool ș droguri vor risca să rămână fără permisul auto.

Astfel că, prin Hotărârea nr. 130/2023  s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.

195/2002 privind circulația pe drumurile publice.  Astfel, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări, detaliate și explicate în continuare.

Citește și: Care sunt noile modificări aduse Codului rutier. Proiectul se află pe ordinea de zi a Guvernului

Una dintre modificările aduse este cea privitoare la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul

expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive. Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. În cazul acesta, posesorul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Aceste reglementări vizează definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art.

2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dispoziția va conține atât data, ora și locul unde a fost încheiată, dar și datele polițistului rutier. De asemenea posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). Actul va conține, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.

Citește și: Codul Rutier 2023: Ce sancțiuni se aplică pentru conducerea cu certificatul de înmatriculare reținut

Șoferii ar urma să primească o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

De acum înainte nu doar polițiștii rutieri, ci și polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere retrase. 

Unde va fi reținut permisul de conducere

Permisul auto va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titularul permisului are domiciliul în alt județ, până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților.

Poliția rutieră de pe raza unde s-a săvârșit contravenția va efectua imediat mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute   și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.

Sursă: avocatnet.ro