„Nu pot să cred că un om la 63 de ani a murit. Ştiam bine că din cauza ei, pentru că nu i-a dat tratamentul la timp ”, a declarat soția pacientului mort.
Colegii o apără pe Anca Dumitrovici după ce a luat șpagă de la pacienți bolnavi
Soția pacientului mort trăiește cu gândul că soarta partenerului ei ar fi fost alta dacă i-ar fi dat bani medicului la timp, obicei despre care mulți oameni spun că trebuie făcut pentru a fi tratați de doctori
Din disperare, soția pacientului mort i-a promis Ancăi Dumitrovici că va face un credit la C.A.R.,
Chiar dacă dorința de a primi șpagă a ucis un om, 96 de medici o apără pe șefa Secției de Oncologie prin semnarea unui memoriu de susținere.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Conform procurorilor, Anca Dumitrovici a primit, într-o singură zi, 21 de „atenții”, iar două dintre șpăgi au fost încasate în doar 48 de secunde. Pentru un pacient bolnav de cancer, medicul a cerut dublarea mitei. Colegii doctoriței susțin că șpăgile sunt doar gesturi de recunoștință din partea pacienților, deși este ilegală încasarea de mită.
Românii sunt obișnuiți să mituiască medicii pentru un tratament corect
„Mi s-a întâmplat, dar chiar i s-a părut puţin, a zis "aşa puţin"? De atunci am zis nu mai dau”, a declarat o femeie.
„Mama mea e băgată în spital acum şi, dacă nu le dă bani, nu îi schimbă nici cearceaful, nu o bagă în seamă deloc”, a mărturisit o altă tânără.
„Mai vorbesc urât cu noi, dacă nu ducem nimic, dar până la urmă ne consultă”, a mărturisit o bătrânică.
„A da şpagă medicului este o modalitate fie de a-ţi linişti conştiinţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă, fie de a căuta să creezi un tip de presiune morală asupra medicului”, a declarat sociologul Dan Petre.
„Este de pe vremea fanarioţilor în România. Acum medicii sunt bine plătiţi. Trebuie să dispară acest fenomen, iar medicii să nu mai accepte sub nicio formă”, a explicat Dr. Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.