Tulburarea metabolismului colesterolului se intensifica odata cu inaintarea in varsta. Modul de crestere a colesterolului este determinat si de harta noastra genetica, ceea ce inseamna ca poate fi mostenit genetic din familie.Colesterolul se imparte in: HDL – colesterolul bun, care te protejeaza, nu se depune si se elimina prin vezica biliara si LDL – colesterolul rau, care se depune pe peretii arterelor si in timp poate sa duca la infarct.
Colesterolul marit poate duce la:
-cardiopatie ischemica
-infarct
-ataca de cord
-tulburari de ritm cardiac
-calcifierea peretilor vaselor de sange
In general, nivelul ridicat al colesterolului este asimtomatic, insa coroborat cu alti factori de risc, poate duce la complicatii severe. Anxietatea si stresul conduc la cresterea nivelului de colesterol in sange.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Alimentele care scad colesterolul rau sunt:
-fulgi de ovaz;
-peste
-nuci, migdale, caju, alune crude
-ulei de masline
-portocale
-iaurt
-soia
Iata ce alimente pot tine colesterolul sub control si ce alimente sunt total interzise pacientilor care au un nivel crescut al colesterolului: