De Revelion românii se duc să colinde pe la casele oamenilor, la fel cum fac și de Crăciun.
Tradiții românești de anul nou
După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice.
Revelionul, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare cu puține conotații religioase.
În preajma Anului Nou, urările și obiceiurile bine cunoscute sunt făcute cu scopul de a alunga spiritele rele din anul ce tocmai se apropie de sfârșit și de a aduce un an mai bogat și mai fertil.
În România există o multitudine de tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion, iar printre ele se numără jocurile tradiționale care se țin prin diferite zone ale României, precum cele cu măști de animale sau personaje țărănești, Vergelul, Capra, Ursul, Căluții, Cerbul, Berea, Ţurca, Brezaia.
Potrivit tradiției, se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie 2021, dar nici pe 1 ianuarie 2022 pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe. De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.
Colindatul de Revelion
Mersul cu Plugușorul este legat de dorința celor care munceau pământul ca anul viitor să fie mai bogată recolta, iar în noaptea de 31 decembrie, mai mulți copii și tineri se strâng în cete și pornesc a colinda din casă în casă, pocnind din bici, strigând tare și sunând din clopoței. După ce spun versurile specifice, colindătorii primesc mici daruri.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Un alt obicei de Revelion este mersul cu Capra, un obicei extrem de cunoscut în țară. O ceată de colindători întruchipează o capră printr-o mască sculptată din lemn, iar împreună pleacă la casele oamenilor pentru a le face urările importante. Acest animal reprezentând personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice.
Pe data de 1 ianuarie, copii merg cu Sorcova, pentru a le ura cunoscuților mult noroc și un an mai bun.
Citește și: Legenda vâscului: Bobițele sale sunt considerate lacrimile unui zeu. De ce se sărută îndrăgostiții sub vâsc
Românii aleg să își fac urări de Revelion
În noaptea dintre ani, românii aleg să își facă o serie de urări pentru noul an, în speranța că vor avea parte de mai mult noroc. Deși mulți adoră, încă, să trimită felicitări scrise cu pixul, în stil clasic, tehnologia a avansat și acum majoritatea apelează la texte prin sms. Fie că sunt mesaje clasice sau pur și simplu unele simple, haioase sau mai puțin inspirate, românii aleg să le trimită tuturor persoanelor apropiate urări de bine.
Iată câteva urări potrivite pentru seara de Revelion:
Prietenii sunt ca niște stele, nu-i vezi întotdeauna, dar știi că sunt mereu acolo pentru tine. Un An Nou fericit iți urează prietenul tău.
Oamenilor pe care îi iubesc, le doresc tot ce e mai bun în acest an! Dacă aș fi bancher, toți ar fi milionari!
Un nou an aduce întotdeauna noi vise, noi obiective, noi provocări, dar vechii prieteni sunt mereu acolo. Un An Nou Fericit!
Pentru anul acesta îți doresc toată fericirea din lume, visele tale să se împlinească, să nu iți lipsească prietenii, să ai o iubire și mulți bani, sănătate și multă prosperitate.
Visează, dorește, iubește, creează! Lasă Anul Nou sa-și arate că poți fi o persoană liberă, fericită, care merge ușor prin viață!
Sursă: avantaje.ro