Desi in general este asociata cu evenimente triste, impartindu-se in general cu ocazia trecerii in nefiinta a apropiatilor, coliva este un desert foarte gustos, care are si multiple beneficii pentru sanatate.
Iata cateva dintre lucrurile mai putin stiute despre coliva din grau.
Citeste si: Ce icre sunt toxice? Lista pestilor cu icre toxice: nu le mai consuma niciodata
Citeste si: Cartofi prăjiți. Cum să prepari cei mai gustoși cartofi
Citeste si: Rugaciunea miraculoasa scrisa de Parintele Arsenie Boca. Sfantul o rostea in fiecare dimineata
Coliva din grau cu nuca: de ce e bine sa o mananci
Coliva este facuta in general din grau sau arpacas, care are un continut extrem de ridicat de minerale si aminoacizi. Consumul regulat de coliva combate astfel anemia, protejeaza inima de boli si afectiuni si ajuta in tratarea durerilor musculare.
Coliva este un aliment bogat si in magneziu si fosfor. Consumul de coliva previne astfel boli ale inimii precum aritmia si bradicardia, deoarece previne depunerea grasimilor pe vasele de sange.
S-a demonstrat ca graul folosit in prepararea colivei previne aparitia cancerului datorita continutului de lignani. Graul este extrem de bogat si in fibre, care sunt extrem de benefice pentru sanatatea colonului. Consumul de coliva este chiar indicat in cazul mai multor forme de ulcer.
Daca folosesti miere atunci cand faci coliva, vei avea parte de beneficii in plus pentru sanatate. Coliva intareste sistemul imunitar si este extrem de bogata in vitamine si minerale, avand si un puternic efect antibiotic.
Nu in ultimul rand, este indicat sa adaugi nuci in coliva. Nucile ajuta digestia si au proteine si grasimi sanatoase care stimuleaza dezvoltarea activitatii cerebrale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Nu in ultimul rand nucile echilibreaza productia de hormoni, iar datorita continutului ridicat de minerale si iod mentine ochii sanatosi si ajuta la cresterea fertilitatii.
Citeste si: Slănină afumată, un adevărat pericol pentru sănătate! Ce spun medicii
Coliva din grau cu multa nuca: reteta ca la manastire
Iata o reteta de coliva din grau cu nuca autentica; este reteta folosita de majoritatea maicilor la manastiri. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de grau sau arpacas, 1.5 kilograme de miez de nuca, patru- cinci linguri de miere, dupa gust, coaja rasa de la doua lamai, coaja rasa de la o portocala, doua lingurite de scortisoara si trei linguri de esenta de rom. Pentru ornare se pot folosi, dupa preferinte, bomboane, cacao sau miere.
Coliva din grau cu multa nuca: prepararea incepe cu spalarea in profunzime a graului in mai multe ape, de preferat caldute. Ulterior se adauga graul in trei litri de apa si se pune la fiert la foc mic. Aveti grija sa amestecati din cand in cand, pentru a preveni lipirea graului.
Cand apa scade pana la nivelul graului adaugati mierea si amestecati dupa care mai lasati la fiert timp de aproximatic 10 minute. Ulterior stingeti focul si lasati coliva la racit in oala, acoperita cu un prosop, timp de mai multe ore.
Intre timp pregatiti nuca: este de preferat sa o maruntiti cat mai mult posibil, va puteti usura lucrul folosind o masina de tocat sau un mixer vertical.
Adaugati peste graul racit aproximativ trei sferturi din cantitatea de nuca, coaja rasa de lamaie, coaja rasa de portocala si esenta de rom si amestecati foarte bine, pana cand toate ingredientele se omogenizeaza. Gustati si, daca este nevoie, adaugati miere in compozitie, pentru a indulci suplimentar coliva.
La final puneti coliva pe un platou, adaugati pe deasura un strat din nuca ramasa si ornati-o cu bomboane, cacao sau miere, dupa preferinte. Se serveste de preferat rece. Pofta buna!