Columbia plănuiește să trimită 70 de "hipopotami de cocaină" în India și Mexic

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 dec 2023, 01:00

Columbia plănuiește să transporte zeci de "hipopotami de cocaină" - descendenții menajeriei private a traficantului de droguri Pablo Escobar

Sursa: Captură YouTube

Columbia plănuiește să transporte zeci de "hipopotami de cocaină" - descendenții menajeriei private a traficantului de droguri Pablo Escobar!

Columbia plănuiește să transporte zeci de "hipopotami de cocaină"- descendenții menajeriei private a traficantului de droguri Pablo Escobar- în India și Mexic, în încercarea de a controla populația lor în creștere, potrivit guvernatorului local. Potrivit guvernului columbian, în prezent există între 130 și 160 de hipopotami, care s-au răspândit cu mult dincolo de fosta fermă a lui Escobar, Hacienda Napoles, unde a început cu o populație de doar un mascul și trei femele.


Hipopopotamii inițiali făceau parte dintr-o colecție de animale exotice pe care Escobar o strânsese în anii 1980 la ferma sa situată la aproximativ 250 de kilometri de Medellin. După moartea sa, în 1993, autoritățile au mutat majoritatea celorlalte animale, dar nu și hipopotamii- deoarece erau prea greu de transportat.
Dar de atunci au început să se reproducă rapid, extinzându-se de-a lungul bazinului râului Magdalena, iar acum reprezintă o provocare pentru mediu și îi îngrijorează pe locuitorii din apropiere, spun autoritățile.

Un studiu publicat în revista Nature a avertizat că numărul lor ar putea ajunge la 1.500 în decurs de două decenii.
Anterior, autoritățile au încercat să le controleze populația folosind castrări și "injecții" de săgeți contraceptive. Dar acțiunile de contracepție au avut un succes limitat. Acum există un plan de a transfera 70 de hipopotami în sanctuare naturale din India și Mexic, a declarat guvernatorul provinciei Antioquia, unde se află Hacienda Napoles, într-un mesaj pe Twitter.

De ce India și Mexic?

Se așteaptă ca un total de 70 de hipopotami, un amestec de masculi și femele, să fie mutați- 60 dintre ei urmând să ajungă în India și 10 în Mexic. Termenul tehnic pentru această operațiune este "translocare", a explicat guvernatorul Aníbal Gaviria într-un interviu acordat postului columbian Blu Radio, deoarece ar implica mutarea hipopotamilor dintr-o țară care nu este habitatul lor natural în alta care, de asemenea, nu este habitatul lor natural.

Scopul era "să îi ducem în țări în care aceste instituții au capacitatea de a-i primi și de a-i (găzdui) în mod corespunzător și de a le controla reproducerea", a spus Gaviria. Trimiterea hipopotamilor înapoi în țara lor natală, Africa, "nu a fost permisă", a spus Gaviria.

Trimiterea hipopotamilor înapoi în Africa risca să facă mai mult rău decât bine, atât pentru hipopotami înșiși, cât și pentru ecosistemul local, a explicat anterior pentru CNN María Ángela Echeverry, profesor de biologie la Universitatea Javeriana.


"De fiecare dată când mutăm animale sau plante dintr-un loc în altul, mutăm și agenții lor patogeni, bacteriile și virușii lor. Și am putea aduce noi boli în Africa, nu doar pentru hipopotamii care se află acolo în sălbăticie, ci noi boli pentru întregul ecosistem african care nu a evoluat cu acest tip de boală", a spus Echeverry.
În afară de reducerea numărului de hipopotami din Columbia, autoritățile speră să învețe cum să gestioneze populația rămasă, care sunt recunoscuți ca o potențială atracție turistică.
Hipopopotamii vor fi transportați cu avionul în cutii construite special, a declarat Gaviria în interviul radiofonic, și nu vor fi sedați la început.
Dar "sedarea de urgență" este posibilă în cazul în care unul dintre animale este copleșit de nervi în timpul zborului, a adăugat el. Translocarea ar putea fi finalizată până în prima jumătate a acestui an dacă se vor accelera obținerea permiselor necesare, în special de la Institutul columbian de agricultură, a precizat Gaviria.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Specii invazive

Hipopotamii sunt văzuți de unii ca o specie invazivă care poate reprezenta un pericol pentru ecosistemele locale și uneori chiar pentru oameni. Cercetările au evidențiat efectele negative pe care le pot avea deșeurile de hipopotam asupra nivelului de oxigen din corpurile de apă, ceea ce poate afecta peștii și, în cele din urmă, oamenii. Revista Nature a citat o lucrare din 2019 care a constatat că lacurile în care erau prezenți hipopotami aveau mai multe cianobacterii, care sunt asociate cu algele toxice. Aceste înfloriri pot reduce calitatea apei și pot provoca moartea în masă a peștilor, afectând comunitățile locale de pescari. Hipopotamii pot reprezenta, de asemenea, o amenințare la adresa agriculturii și a siguranței oamenilor, potrivit unui studiu Biological Conservation publicat în 2021. Hipopotamii pot mânca sau deteriora culturile și se pot angaja în interacțiuni agresive cu oamenii.
"Hipopotamii trăiesc în turme, sunt destul de agresivi. Sunt foarte teritoriali și sunt mâncători de plante în general", a declarat profesorul Echeverry.
Deși "hipopotamii de cocaină" nu sunt originari din Columbia, se crede că terenul local este favorabil pentru reproducerea lor, deoarece are surse de apă de mică adâncime și o concentrație mare de hrană. Până în prezent, Columbia nu a reușit să rezolve o problemă care- în cuvintele lui Gaviria pentru Blu Radio- "a scăpat de sub control".
Rămâne de văzut dacă ultimele eforturi vor reuși acolo unde eforturile de control al nașterilor au eșuat.

 

Citește și: ONU convine asupra Acordului privind marea liberă!

Citește și: Turcia si Ungaria blochează extinderea NATO, lasand o imagine negativa

Citește și: Peste 160 000 protestează împotriva reformei judiciare in Israel!