Si mai este bine sa stiti ce alimente trebuie evitate cand urmati tratamentul medicamentos pentru a nu avea surprize neplacute si a nu va inrautati starea de sanatate.
Iata care sunt cele mai periculoase combinatii dintre alimente si medicamente.
- Medicamentele antidepresive
Nu trebuie amestecate cu branzeturi fermentate – cascaval, telemea, branza de burduf, branza de Camembert, de Roquefort-, dar nici cu bere sau vin rosu.
- Antibioticele
Nu trebuie administrate impreuna cu produsele lactate fiindca ionii din calciu impiedica absorbtia tetraciclinelor in tractul digestiv.
- Vitamina K
Alimentele bogate in vitamina K, in principiu legumele verzi, – urzici, spanac, patrunjel, varza, salata, algele marine – trebuie evitate cand luati medicamente anticoagulante sau aspirina.
- Carnea de ton
Interactioneaza in mod negativ cu isoniazida – un medicament folosit pentru tratarea tuberculozei.
- Medicamentele cortizonice
Persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente cortizonice nu trebuie sa consume alimente care contin sare sau zahar. Sarea, asociata cu astfel de medicamente, provoaca aparitia edemelor si a hipertensiunii arteriale, in timp ce zaharul, creste riscul aparitiei diabetului zaharat.
- Carne la gratar
Desi pare o alegere sanatoasa, carnea preparata la gratar genereaza hidrocarburile cancerigene care contribuie la eliminarea mai rapida a anumitor medicamente din sange. Este cazul unor antiasmatice, a anumitor analgezice, a unor sedative sau antiaritmice.
- Cafeaua
Nu trebuie asociata cu medicamentele diuretice, cu somniferele, cu anxioliticele sau cu benzodiazepinele.
- Sunatoarea
Preparatele pe baza de sunatoare pot diminua efectele unor medicamente. Printre acestea se numara: antiasmaticele, tonicardicele, contraceptivele orale, medicamentele anti-SIDA sau antiulceroasele.
- Grapefruitul
Acest fruct a fost interzis in spitalele din vestul Europei din cauza naringeninei – o substanta ce duce la cresterea concentratiei medicamentelor in sange.