COMEMORARE. S-au implinit 25 de ani de la Revolutia din 1989. Primele proteste au fost la Timisoara!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:52

Ziua de 17 decembrie a insemnat, in urma cu 25 de ani, prima zi sangeroasa din ceea ce avea sa devina in scurt timp Revolutia Romana.

Au fost date primele ordine de a trage in manifestantii din Timisoara. Noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost prima dintr-un lung sir de nopti nedormite ale timisorenilor. Adunati in grupuri mici, manifestantii iesiti cu o zi in urma sa-l sustina pe pastorul reformat Laszlo Tokes, au intampinat primele ore ale diminetii, in strada.

Nimeni nu se mai gandea acum la pastor. Manifestantilor li se conturase un nou motiv: caderea regimului comunist.

Orasul a inceput, treptat, sa se umple de militari si de tancuri, pe care regimul de atunci le-a scos in strada pe motiv ca ar urma o parada militara.

Ceausescu facuse un plan: a crezut ca, in acest fel, putea sa abata atentia timisorenilor de la proteste si sa inabuse miscarile de strada, dar si sa fie pregatit in cazul in care acestea ar fi luat amploare. Timisorenii n-au mai pierdut timpul: au intrat in sediul Comitetului Judetean si au distrus orice simbol al puterii comuniste.

De la brosuri si pana la carti cu chipul dictatorului, totul a fost facut scrum.

##VIDEO129051##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Intre timp, in Bucuresti, Ceausescu dadea ordinul prin care avea sa semneze condamnarea la moarte a peste o mie de persoane. Asa ia nastere operatiunea denumita „Radu cel Frumos”, prin care se aproba actiuni de razboi.

11 ofiteri superiori din armata, militie si securitate ajung la Timisoara sub conducerea generalului Ion Coman. La scurt timp, in judet rasuna primul foc de arma.

Odata cu lasarea serii, in Timisoara se trage in plin. Aproape 60 de oameni si-au pierdut viata pana la miezul noptii. 40 dintre mortii acestei zile vor fi trimisi la Bucuresti si incinerati intr-o groapa comuna. Ingrijorat de posibilitatea unei lovituri de stat, Ceausescu isi cheama toti generalii la o intalnire pentru a decide soarta revoltelor.