Au fost date primele ordine de a trage in manifestantii din Timisoara. Noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost prima dintr-un lung sir de nopti nedormite ale timisorenilor. Adunati in grupuri mici, manifestantii iesiti cu o zi in urma sa-l sustina pe pastorul reformat Laszlo Tokes, au intampinat primele ore ale diminetii, in strada.
Nimeni nu se mai gandea acum la pastor. Manifestantilor li se conturase un nou motiv: caderea regimului comunist.
Ceausescu facuse un plan: a crezut ca, in acest fel, putea sa abata atentia timisorenilor de la proteste si sa inabuse miscarile de strada, dar si sa fie pregatit in cazul in care acestea ar fi luat amploare. Timisorenii n-au mai pierdut timpul: au intrat in sediul Comitetului Judetean si au distrus orice simbol al puterii comuniste.
##VIDEO129051##
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii
Intre timp, in Bucuresti, Ceausescu dadea ordinul prin care avea sa semneze condamnarea la moarte a peste o mie de persoane. Asa ia nastere operatiunea denumita „Radu cel Frumos”, prin care se aproba actiuni de razboi.
11 ofiteri superiori din armata, militie si securitate ajung la Timisoara sub conducerea generalului Ion Coman. La scurt timp, in judet rasuna primul foc de arma.Odata cu lasarea serii, in Timisoara se trage in plin. Aproape 60 de oameni si-au pierdut viata pana la miezul noptii. 40 dintre mortii acestei zile vor fi trimisi la Bucuresti si incinerati intr-o groapa comuna. Ingrijorat de posibilitatea unei lovituri de stat, Ceausescu isi cheama toti generalii la o intalnire pentru a decide soarta revoltelor.