O miscare neasteptata da peste cap socotelile regimului comunist: mii de muncitori, din fabrici, pornesc o greva spontana, inca de la prima ora a diminetii. In tot acest timp, Nicolae Ceausescu era in ultima lui vizita oficiala, in Iran. Elena Ceausescu a ramas sa se ocupe de revoltele populare.
Nicio fabrica din Timisoara nu si-a inceput lucrul in dimineata zilei de 19 decembrie. Sute, mai apoi, mii de muncitori au intrat, rand pe rand, in greva.
Intre timp, in Piata Operei, multimea se aduna. Vin nu doar muncitorii care au scapat din bataia pustilor, ci si rudele celor disparuti de-acasa de mai bine de doua zile.
In spitalele din oras e haos. Saloanele si holurile unitatilor sanitare se umplu de raniti. Cadrele medicale abia reusesc sa se descurce cu pacientii pe care ii primesc. Insa, pentru Securitate, altele erau prioritatile. Oamenii regimului incep sa umble prin spitale, in cautarea celor care trebuie trasi la raspundere.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
##VIDEO129216##
Securitatea nu a cautat doar ranitii. La caderea serii, morga fiecarui spital a inceput sa fie scotocita.
Martorii isi amintesc, oripilati, de cele intamplate atunci: „ Corcodeanu mi-a spus ca ei vor fi dusi la Arad sau la Cluj. Ori el ori doctorul Golea mi-a facut aceasta afrmatie.
O minciuna ce avea sa fie descoperita mult mai tarziu, dupa indelungi procese si anchete. Mortii fusesera arsi, iar cenusa aruncata in guri de canale. Insa, fara jertfa martirilor din acele zile sangeroase, libertatea Timisoarei ar fi ramas, probabil, doar un vis.