COMEMORARE. Timisorenii ieseau in strada in urma cu 25 de ani pentru libertate si democratie. Era prima zi a Revolutiei care a schimbat cursul Romaniei!

Editor: Alina Dirdala Author: A.D.
Actualizat: 01 oct 2020, 04:50

Timisoara se trezea, acum 25 de ani, intr-o noua zi de lupta pentru libertate! Orasul era impanzit de fortele armatei, dar, lucrurile nu aveau sa ramana asa.

O miscare neasteptata da peste cap socotelile regimului comunist: mii de muncitori, din fabrici, pornesc o greva spontana, inca de la prima ora a diminetii. In tot acest timp, Nicolae Ceausescu era in ultima lui vizita oficiala, in Iran. Elena Ceausescu a ramas sa se ocupe de revoltele populare.

Nicio fabrica din Timisoara nu si-a inceput lucrul in dimineata zilei de 19 decembrie. Sute, mai apoi, mii de muncitori au intrat, rand pe rand, in greva.

Socate de amploarea protestelor, autoritatile trimit armata sa blocheze portile intreprinderilor. Inca mai spera sa poata tine situatia sub control. Cand muncitorii incearca sa forteze portile fabricilor, vazduhul se umple de suieraturile gloantelor. Zeci de oameni au cazut secerati sub ploaia de impuscaturi.

Intre timp, in Piata Operei, multimea se aduna. Vin nu doar muncitorii care au scapat din bataia pustilor, ci si rudele celor disparuti de-acasa de mai bine de doua zile.

Peste 10 000 de oameni pun stapanire pe centrul Timisoarei si inghenuncheaza, pentru prima data, in memoria victimelor cazute in lupta.

In spitalele din oras e haos. Saloanele si holurile unitatilor sanitare se umplu de raniti. Cadrele medicale abia reusesc sa se descurce cu pacientii pe care ii primesc. Insa, pentru Securitate, altele erau prioritatile. Oamenii regimului incep sa umble prin spitale, in cautarea celor care trebuie trasi la raspundere.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

##VIDEO129216##

Securitatea nu a cautat doar ranitii. La caderea serii, morga fiecarui spital a inceput sa fie scotocita. Erau cautate cadavrele celor cazuti in zilele precedente. Se declansase operatiunea „Trandafirul”. Terifiantul ordin dat de Elena Ceausescu cu o zi inainte, prin care toate cadavrele protestatarilor trebuiau sa dispara, urma sa se finalizeze abia in aceasta noapte.

Martorii isi amintesc, oripilati, de cele intamplate atunci: „ Corcodeanu mi-a spus ca ei vor fi dusi la Arad sau la Cluj. Ori el ori doctorul Golea mi-a facut aceasta afrmatie. Vor fi dusi la Cluj, in vederea conservarii, pana cand se linistesc spiritele, pentru a fi restituiti ulterior familiei".

O minciuna ce avea sa fie descoperita mult mai tarziu, dupa indelungi procese si anchete.

Mortii fusesera arsi, iar cenusa aruncata in guri de canale. Insa, fara jertfa martirilor din acele zile sangeroase, libertatea Timisoarei ar fi ramas, probabil, doar un vis.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.