Dacă sunt condiții meteo favorabile, cometa verde poate fi văzută în zone precum Indonezia, cu ajutorul unui binoclu. Coama stelei are o lungime de 50.000 de kilometri și are o nuanță verde atunci când lucește, datorită unui gaz produs din interacțiunea cu căldura de la razele solare, spun specialiștii.
Cometa verde poate fi văzută astăzi cu ochiul liber
Astăzi, 1 februarie 2023, cometa C/2022 E3 (ZTF) se va afla la 42 de milioane de kilometri depărtare de Pământ, și va putea fi văzută cu ochiul liber .
The green comet C/2022 E3 (ZTF) is zooming back past us after almost 50,000 years. On February 1st, the comet will come within 26 million miles of Earth before speeding away again, not returning for millions of years.
pic.twitter.com/OruyZz0vaKCitește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
— BBC Earth (@BBCEarth) January 31, 2023
În urmă cu 12 luni, în martie 2022, astronomii au văzut prima oară lumina verde a cometei şi coada de praf aurie utilizând echipament de la Observatorul Zwicky Transient.
Cometa verde trece pe lângă Pământ o dată la 50.000 de ani
Este posibil ca steaua verde să rămână vizibilă chiar și în a doua săptămână a lunii februarie, dar astronomii au estimat că până în aprilie cometa va fi mai aproape de Soare, iar lumina ei va scădea, astfel că va fi greu de văzut chiar și cu telescopul.
„Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6- limita a ceea ce poate fi observat cu ochiul liber- sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie”, a spus Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.
Citește și: Asteroizi capabili sa anihileze orase! Ce s-a descoperit?
Astronomul a mai precizat că „această cometă urmează, în general, direcţia lui Polaris, Steaua Nordului, unde o vom putea repera la începutul lunii februarie. Până atunci ar trebui să fie vizibilă pe cerul nopţii”.
Este o șansă unică în viață pentru a observa cometa verde, deoarece aceasta trece pe lângă planeta Pământ doar o dată la 50.000
de ani.C/2022 E3 ZTF [by moshen]
— Astrophotography rocks! (@AstrophotoRocks) February 1, 2023
#astronomy #astrophotography pic.twitter.com/imo6dgecQh