Comisa Europeană a cerut statelor membre să renunțe la ora de vară: România încă nu s-a decis dacă va renunța sau nu la acest obicei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 mar 2024, 10:55

România nu renunță la schimbarea orei de vară nici în 2024

Sursa: pexels.com

România nu renunță la schimbarea orei de vară nici în 2024, în ciuda cerințelor Uniunii Europene.

Deși Uniunea Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, România nu s-a decis încă să facă acest pas astfel că, în luna martie urmează să treacă la ora de vară. Când se va schimba ora și cum îi influențează pe români acest aspect puteți afla din articolul de mai jos:

Uniunea Europeană le cere statelor membre să renunțe la schimbarea orei de vară

În România încă se aplică schimbarea orei de vară, iar astfel se urmărește creșterea numărului de ore în care oamenii pot beneficia de mai multe ore de lumina naturală de la Soare, chiar dacă uniunea Europeană a solicitat ca statele membre să renunțe la acest aspect.

Astfel că, pe perioada verii, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Trecerea la ora de vară 2024 are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, moment în care ziua va fi egală cu noaptea, iar ultima zi de duminică din luna martie este considerată cea mai scurtă zi din an, aceasta având doar 23 de ore. Începând cu acest moment ziua începe să crească, iar noaptea să scadă, până la solstițiul de vară din 20 iunie 2024. 

Potrivit stiripesurse.ro, introducerea orei de vară a fost benefică, mai ales, pentru oamenii care lucrează în agricultură.

De menționat este faptul că Sistemul cu ora de vară- ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Când trece România la ora de vară în 2024?

Chiar dacă Uniunea Europeană a cerut statelor membre să renunțe la parctia schimbării orei de vară, România nu a renunțat încă la acest pas. Ceea ce înseamnă că țara noastră își va alinia ceasurile la ora de vară,

avansându-le cu o oră, transformând ora 3:00 în ora 4:00. Această ajustare se realizează în concordanță cu orarul adoptat în cadrul Uniunii Europene.

Acest eveniment este unul obișnuit pentru români  deoarece în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ceasurile sunt date cu o oră înainte pentru a marca trecerea la ora de vară. 

În acest an, România va păstra tradiția și va trece la ora de vară în ultima duminică din luna martie, ceea ce implică ajustarea ceasurilor cu o oră înainte, de la 3:00 la 4:00 dimineața, pe data de 20.  Această

ajustare se realizează în concordanță cu orarul adoptat în cadrul Uniunii Europene. În Europa, schimbarea orei se face în toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei, deoarece unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Echinocțiul de primăvară în 2024: Data la care ziua este egală cu noaptea

Care sunt consecințele schimbării orei pentru organismul uman

Efectele negative, atunci când se face trecerea la ora de vară, sunt prezente și ne afectează destul de mult. Cele mai afectate sunt persoanele care sunt anxioase, depresive, dar și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Mai exact, în primele zile după ce ceasul se dă înainte, majoritatea oamenilor vor avea stări de irascibilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei, iar imunitatea va scădea și ea.

Conform unor studii, persoanele pierd până la 50 de minute de somn în primele zile de la schimbarea orei de toamnă, din cauza adaptării mai grele la noul program.

Mai îngrijorător, este faptul că în primele zile după trecerea la ora de vară, foarte mulți suferă de atac de cord, accidente vasculare. În același timp, s-a mai constat că și accidentele rutiere cresc în această perioadă.

Eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an

Pe data 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spațiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Adică fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare.

Citește și: Când se schimbă ora în 2024: În luna martie, ceasurile se dau cu o oră înainte

În România, o propunere legislativă pentru abrogare a Ordonanței Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în ședința din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziția de a nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.