Comisia Europeană cere plafonarea prețurilor la gaze timp de un an, de la 1 ianuarie 2023. Cum au reacționat statele membre ale Uniunii Europene

Autor: Amalia Georgescu

Comisia Europeană a cerut plafonarea prețurilor la gaze naturale

Sursa: unsplash

Comisia Europeană a cerut plafonarea prețurilor la gaze naturale, însă măsura nu a fost agreată de statele membre UE. Ce discuții au avut loc și ce presupune plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană?

Comisia Europeană a propus un mecanism prin care să fie plafonat prețul angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană. Acest preț a fost comunicat țărilor membre ale Uniunii Europene, însă în urma discuțiilor nu s-a putut ajunge la un acord. Până când ar trebui plafonate prețurile la gaze naturale și ce a cerut Comisia Europeană?

Plafonarea prețului la gaze naturale. Care este propunerea Comisiei Europene? 

Comisia Europeană a propus o plafonare a prețului la gaze naturale, astfel că prețul ar urma să fie de 275 de euro pe megawat-oră (MWh). Acest plafon a fost propus înainte de reuniunea miniștrilor Energiei care va avea loc joi și în care se va discuta despre măsurile de urgență care ar trebui luate în interiorul UE pentru a resimți cât mai puțin efectele negative ale crizei energetice, mai ales în contextul în care se apropie iarna, iar temperaturile deja au scăzut.

Comisia Europeană a vorbit despre un plafon de 275 de euro pe megawat-oră (MWh), care ar urma să fie activat dacă prețul contractelor pe termen de o lună de la bursa olandeză de gaze Title Transfer Facility (TTF) depăşeşte 275 euro/MWh timp de două săptămâni consecutive, dar şi dacă preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro decât preţul de referinţă la nivel mondial pentru gaze naturale lichefiate (GNL), timp de 10 zile de tranzacţionare consecutive. 

„Propunem să punem un plafon pe prețul gazelor TTF pentru a proteja cetățenii și afacerile noastre de creșterile extreme de prețuri. Mecanismul este atent făcut să fie eficient, în vreme ce nu pune în pericol securitatea noastră la furnizare, funcționarea piețelor europene de energie și stabilitatea financiară”, a precizat comisarul european pe energie, Kadri Simson.

În situația în care sunt îndeplinite aceste două condiții, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va interveni rapid și va da un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE, urmând

ca începând de a doua zi să nu mai fie autorizate tranzacții cu preţuri mai mari de 275 de euro.

Această plafonare ar trebui să se aplice timp de un an, de la 1 ianuarie 2023.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu toate acestea, având în vedere că prețurile TTF nu au depășit nivelul de 275 de euro/MWh decât la finalul lunii august 2022, iar atunci pentru o perioadă scurtă de timp, statele membre ale Uniunii Europene nu au fost de acord cu această plafonare a prețului la gaze naturale. Astfel, mecanismul a fost aspru criticat, anumiți oficiali fiind de părere că nivelul este mult prea ridicat și că, ceea ce Comisia Europeană a numit drept „plafon”, nu ar acționa ca un plafon.

Practic, au existat voci care au afirmat că plafonarea prețului la gaze naturale ar urma să nu se aplice, având în vedere că plafonul nu va putea fi utilizat, date fiind condițiile actuale. 

Citește și: Ce se va întâmpla cu clienții furnizorului de energie care pleacă din România. Niciunul dintre furnizorii actuali nu are capacitatea de a prelua toate contractele

Țările membre UE cer un plafon solid

Mai bine de 15 țări membre ale Uniunii Europene se opun propunerii Comisiei Europene și cer un plafon solid, care să poată fi aplicat și care să prevină prețurile exagerate la gaze naturale, potrivit stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, anumite țări sunt de părere că plafonarea prețului la gaze naturale nu este chiar cea mai bună soluție, având în vedere că o astfel de măsură i-ar putea determina pe furnizorii de gaze naturale să vândă în altă parte, ceea ce ar putea influența în mod negativ aprovizionarea cu gaze a statelor europene. 

Propunerea Comisiei Europene cu privire la plafonarea prețului la gaze naturale va fi din nou dezbătută de miniștrii europeni ai Energiei în cadrul ședinței de joi.

Citește și: Plafonarea prețurilor la energie 2023. Facturi mai mici la energia electrică pentru românii cu mai mulți copii