Comisia Europeană creează în România un centru internațional de colectare a donațiilor umanitare pentru Ucraina. Iohannis: "Credem că situația se va degrada în continuare"

Autor: Andrei Ionescu

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Comisia Europeană a decis ca România să devină un centru internațional de colectare a donațiilor umanitare pentru Ucraina, așa cum recomanda Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar decizia Comisiei Europene a fost anunțată într-o declarație de presă comună organizată după întâlnire.

"Îi mulțumesc Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru prezența sa în România, în aceste momente atât de dificile pentru întreaga regiune. Am discutat intensificarea sprijinului, mai ales umanitar, către Ucraina și apreciez susținerea acordată de doamna Von der Leyen pentru înființarea pe teritoriul României a unei facilități logistice, un centru care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar.

Am discutat astăzi și despre securitatea energetică pentru că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Pentru România, decizia este clară: independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea şi reacția rapidă pentru Ucraina sunt principalele noastre atuuri!", a transmis Klaus Iohannis, pe Facebook, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene.

"Credem că situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ", a declarat Klaus Iohannis în declarația de presă comună de după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

Citeste si: Sute de manifestanți din Sankt Petersburg care protestau împotriva războiului au fost arestați. O femeie în vârstă de 77 ani se numără printre cei arestați

Ursula von der Leyen i-a felicitat pe românii care i-au ajutat și îi ajută pe refugiații ucraineni

 

"Îi felicit pe românii care i-au primit cu brațele deschise pe refugiații ucraineni. Ieri, Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecție pentru cetățenii ucraineni, oferindu-le cetățenilor locuințe, drept de reședință. Am emis ghiduri pentru a simplifica formalitățile la frontieră.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Oferim sprijin umanitar pentru a face față consecințelor războiului. 500 de milioane de euro au fost alocate în acest sens. Am instituit un centru de ajutor umanitar pentru ucraineni, care ne ajută să redirecționăm în România ajutoare din toate țările UE", a declarat, la sfârșitul întâlnirii cu Iohannis, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

În condițiile în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o cerere de aderare la Uniunea Europeană chiar dintr-un buncăr în care se află, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a

fost întrebată de jurnaliști despre posibila aderare a Ucrainei, Georgiei și Moldovei la UE, țări care și-au manifestat această dorință.

"Președintele Zelenski a trimis o scrisoare de candidatură, acest mecanism a fost pus în mișcare însă la ora actuală ne concentrăm asupra acestui război. Vrem să strângem relațiile diplomatice și economice cu Ucraina, să o conectăm la rețeaua de energie a blocului comunitar", a răspuns Ursula von der Leyen.

Citeste si: Armata ucraineană a făcut publice documentele de planificare ale războiului! Invazia ar fi trebuit să aibă loc între 20 februarie- 6 martie 2022