Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că fermierii afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi un ajutor financiar din partea statului.
Fermierii români vor primi un sprijin financiar
Măsura de sprijin de urgență pentru agricultorii români se regăsește în HG 352/2023, ce se aplică deja, și constă într-o schemă de susținere financiară ce are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina.
Petre Daea, ministrul agriculturii, a anunțat că fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina, vor primi un ajutor financiar semnificativ din partea statului. Cea de-a doua tranșă de bani a fost alocată, după ce prima, în valoare de 10 milioane de euro, deja a fost virată în conturile României.
Comisia Europeană a decis să vină în ajutorul fermierilor cu un aport financiar semnificativ. Mai exact, este vorba despre o tranșă nouă de 29,73 milioane de euro, care se adaugă celei anterioare în valoare de 10 milioane. Banii au ajuns deja în posesia statului român și vor fi distribuiți, așa cum trebuie, către românii afectați.
Petre Daea a declarat că: „Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene.
E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor. Este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut țara românească, știind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piața României”.Acesta a mai menționat că sprijinul este unul real, iar suma ar putea fi dublată de la bugetul de stat.
Ajutorul reprezintă suma care va fi acordată pentru compensarea cheltuielilor făcute de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații proprii sau depozitarea în custodie la terți a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 1 februarie 2023.Citește și: România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina. Vor fi introduse taxele vamale
Cine poate beneficia de acest ajutor?
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
De acest ajutor pot beneficia producătorii agricoli care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:
- producătorii agricoli persoane fizice;
- producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale;
- producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.
Producătorii agricoli trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- sunt înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021-2022, precum și suprafețele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren;
- au depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spații de depozitare ale terților, la data de 1 februarie 2023.
De asemenea, nu se poate solicita grantul pentru cantitățile de grâu depozitate la data de 1 februarie 2023 în spații proprii de depozitare care provin din achiziții de la terți, nu din producția proprie.
Prețul laptelui a scăzut cu 20%
Pentru următoarele 6 luni, prețul laptelui a scăzut la rafturi cu 20%, iar acest lucru îi sperie pe fermieri, dar Ministrul agriculturii a venit cu clarificări în acest sens, explicând că producătorii nu vor fi nevoiți să lase la preț și chiar vor fi luate măsuri din acest punct de vedere, astfel încât românii care se ocupă cu această industrie să nu fie afectați.
Sursă: impact.ro