Comisia Europeană oprește prelungirea compensărilor la energie electrică și cere eliminarea ajutoarelor sociale

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 06 mar 2024, 00:20

Comisia Europeană a motivat decizia luată, spunând că prețurile pentru energia electrică au coborât sub 80 de euro per MWh,

Sursa: shutterstock

Vești mai puțin plăcute pentru români, după ce Comisia Europeană a anunțat că nu va mai prelungi compensarea energiei electrice și, de asemenea, vrea ca ajutoarele sociale să nu mai fie acordate. Compensarea energiei electrice a intrat în vigoare din anul 2022.

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească măsura de compensare a energiei electrice, lucru ce urmează să afecteze o mare parte din populația României, care a întâmpinat probleme serioase din cauza scumpirilor.

Comisia Europeană interzice compensarea facturilor la energie electrică

Ieri, 5 iunie, Comisia Europeană a anunțat că a luat decizia de a nu mai prelungi măsurile de urgență care au fost introduse în anul 2022, deși foarte multe persoane vor avea de suferit din această cauză.

CE este de părere că măsurile adoptate au calmat scumpirile și au menținut prețurile la un nivel acceptabil.

„Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, este precizat într-un comunicat, alături de mențiunea că noile măsuri vor include micșorarea cererii pentru consumul de energie electrică, plafoane de venit pentru centralele electrice, dar și reguli pentru stabilirea prețurilor cu amănuntul.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește consumul de gaze, Comisia Europeană a decis ca, la finalul lunii martie, să prelungească, până în luna martie a anului 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15 procente.

Citește și: Veste bună pentru acești români! Luna aceasta vor avea mai mulți bani. Iată cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba

Comisia Europeană a motivat decizia luată, spunând că prețurile pentru energia electrică au coborât sub 80 de euro per MWh, iar prețurile gazelor au și scăzut, dar s-au și stabilizat, precizând că este „puțin probabil” ca prețurile ridicate din anul 2022 să se regăsească și în iarna acestui an.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce români nu vor mai primi voucherele de alimente

Voucherele de alimente se acordă o dată la două luni, fiind încărcate cu 250 de lei pentru fiecare tranzacție. În România, s-a decis ca unele categorii de români să nu mai beneficieze de ele, fiind vorba de: românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, public sau privat, persoanele care nu au domiciliul în România, care se află în spatele gratiilor și cei care se înscriu în stagii militare.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, este precizat în OUG 63/2022.

Citește și: Modificări pentru utilizarea cardurilor de energie. Marcel Boloș: "Permitem și achitarea datoriilor restante"

Distribuirea voucherelor sociale în valoare de 250 de lei a început în primele zile ale acestei luni și, în mai puțin de o săptămână, urmează ca acestea să ajungă la toate persoanele eligibile. Luna aceasta, aproximativ 2,5 milioane de persoane își vor primi ajutorul social.