Comisia Europeană pregătește noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsule de cafea până la sticle de plastic. Măsurile ar intra în vigoare începând cu anul 2023.
Noile reglementări propuse de Comisia Europeană pentru creșterea sustenabilității ambalajelor
Comisia Europeană urmează să anunțe noi reglementări în ceea ce privește industria ambalajelor, începând cu capsulele de cafea și până la sticlele din plastic de unică folosință.
Reglementările propuse vor fi ideale pentru creșterea mentenabilității ambalajelor, aceasta fiind una dintre cauzele principale ale utilizării plasticului, dar și a hârtiei. Atât țările cât și firmele din zona Uniunii Europene vor fi nevoie să se asigure că ambalajele folosite zilnic vor putea fi mult mai ușor de reciclat sau vor fi utilizate cele biodegradabile.
Conform documentului propus de Comisia Europeană, cantitatea de ambalaje a crescut într-un mod rapid în ultimii ani în comparație cu venitul național brut, ceea ce nu face altceva decât să ducă la o creștere semnificativă a dioxidului de carbon, dar și a altor emisii poluante, precum și la supra exploatarea resurselor naturale, a degradării diversității și la o poluare consistentă.
Reciclarea și protejarea mediului merg mână în mână.
Pe lângă impactul pozitiv asupra reducerii deșeurilor și a poluării, reciclarea poate fi și una dintre cele mai simple modalități de a reduce amprenta de carbon.Astfel că, noile reguli urmează să aibă mai multe ramificații de-a lungul a mai multor sectoare, precum producția de alimente și fabricarea produselor chimice. 40% din cantitatea de plastic, care se regăsește în zona Uniunii Europene, dar și cea de hârtie sunt realizate pentru ambalaje, iar designul acestora, de cele mai multe ori, face dificilă reutilizarea sau reciclarea acestora.
Noile reguli ar trebui să acopere o gamă largă de la abțibildurile de pe fructe până la pungile de unică folosință.Marilor magazine, dar și companiilor li se va cere să utilizeze cât mai puține ambalaje, în timp ce țările din zona UE vor trebui să se asigure că 65% din totalul deșeurilor de ambalaje sunt reciclate până la sfârșitul lui 2025.
Noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, 30 noiembrie, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.
Cât de dăunătoare sunt ambalajele pentru mediu
Fără îndoială, deșeurile de plastic sunt foarte dăunătoare mediului, păsărilor, faunei sălbatice și chiar oamenilor. Acestea pot fi găsite în stomacurile a peste 90% din păsările marine din lume și a peste jumătate din broaștele țestoase.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Plasticul rezistă chiar și în cele mai aspre condiții, iar materialele din această categorie vor supraviețui mai mult decât omenirea în sine. Din acest motiv, guvernele din întreaga lume, precum și experții în domeniu, încearcă să găsească soluții inovatoare, care să rezolve această situație fără precedent.
Produsele realizate din plastic sau, mai bine zis, aditivii chimici din compoziția produselor de plastic, au efecte negative asupra mediului și, implicit, asupra sănătății umane. Începând cu anul 2021, Uniunea Europeană a interzis produsele din plastic de unică folosință, deoarece acestea constituiau 70% din deșeurile marine.
Anumite produse din plastic precum sticlele, cutiile de înghețată, precum și ambalajele pentru burgeri și sandvișuri vor avea un termen de utilizare mai mare, respectiv până în 2025.
Marile lanțuri de restaurante și de cafenele din Europa au renunțat la paiele de unică folosință, ce conțineau BPA, o substanță toxică, asociată cu multe afecțiuni.
Anumite tipuri de plastic pot deteriora sănătatea, plus că utilizarea repetată a PET-urilor crește riscul de dezvoltare a bacteriilor, iar aceste recipiente pot elibera materii grele și substanțe chimice, care modifică și afectează echilibrul hormonal.
Cel mai sigur tip de ambalaj, recomandat de experți, este HDP sau HDPE (polietilena de înaltă densitate) și este utilizat la fabricarea pungilor pentru lapte, sticlelor de ulei, pungilor de plastic și a mănușilor chirurgicale.
Capsulele de cafea afectează planeta
Regulile urmează să fie aplicate și pentru producătorii capsulelor de cafea, deoarece acestea dăunează mult mediului înconjurător.
Capsulele de cafea au fost inventate de către John Sylvan. Acesta a declarat, în mai multe rânduri, că regretă că le-a inventat, principalul motiv fiind repercusiunile față de mediul înconjurător.
Ele generează cantități uriașe de deșeuri, nefiind biodegradabile sau reciclabile, deoarece sunt realizate dintr-un material de plastic și aluminiu. În 2021 au fost vândute aproximativ 10 miliarde de capsule, ceea ce înseamnă ca acestea pot înconjura globul de 10 ori și jumătate. O singură capsulă de 9 grame conține 3 grame de plastic și metal și încă 6 grame de cafea măcinată.
Sursă: bloomberg.com