Comisia Europeană recomandă reformarea pensiilor militare și a pensiilor speciale în același timp. Marcel Boloș: „O bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”

Author: Lavinia Medrea

Marcel Boloș: „O bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”

Sursa: Facebook Marcel Boloș

Pensiile militare trebuie să fie reformate în același timp cu pensiile speciale, astfel că România trebuie să nu depășească procentul de 9,4% din PIB la pensii, de anul viitor, arată Comisia Europeană (CE).

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.

Comisia Europeană recomandă reformarea pensiilor militare și a celor speciale în același timp

Marcel Boloș susține că „situația economică a României este în afara oricărui pericol”
[Sursa: Facebook: Marcel Ioan Boloș]

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: „Să vedem cum vom reuși să manageriem discuția dintre Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis.

Dacă privim la situația actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”.

Citește și: Creșterea tuturor pensiilor cu 15% în 2023. Propunerile PNL de majorare a pensiilor

Planul Guvernului de a reforma pensiile speciale avea în vedere modificări pe etape, care aveau loc în decurs de 10 ani, şi presupuneau creşterea vârstei de pensionare, dar şi scăderea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. Nu va exista pensie mai mare decât salariul net, nu mai sunt permise pensiile speciale după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu şi nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni plătite mai bine şi cu sporuri, relatează Digi24.

În proiect nu sunt vizați militarii, deoarece Banca Mondială a recomandat cert ca Guvernul să nu se bage la pensiile militare.

O propunere de reducere a beneficiilor ar putea duce la un exod al cadrelor militare, în condițiile în care avem o zonă de război aproape de România.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB pentru pensii

Premierul României, Nicolae Ciucă, l-a contrazis pe liderul PSD cu privire la creșterea diferențiată a pensiilor
[Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca]

Procentul de 9,4% din PIB destinat pentru pensiile din România a fost decis după discuții cu Comisia Europeană și se numără printre reformele asumate de țara noastră pentru a putea avea acces la veniturile din PNRR.

Citește și: A fost promulgată o nouă lege pentru salariați. Care este categoria de angajați care va putea ieși mai devreme la pensie

„Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%”, a explicat, la începutul anului 2022, fostul ministru al Fondurilor, Europene Cristian Ghinea.

„Am convenit că e posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.