Comisia Europeană urmează să propună plafonul de preț pentru gazul rusesc

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 iun 2023, 08:05

Comisia Europeană urmează să propună plafonul de preț pentru gazul rusesc

Sursa: ceps.eu

Comisia Europeană urmează să propună plafonul de preț pentru gazul rusesc, așa cum s-a tot discutat în ultima perioadă. De asemenea, se va discuta și despre alte măsuri, menite să rezolve o parte din problemele create de criza energetică.

Comisia Europeană urmează să propună plafonul de preț pentru gazul rusesc. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană urmează să propună plafonul de preț pentru gazul rusesc

Astăzi, 7 septembrie, Ursula von der Leyen a anunțat că se va propune un plafon pentru prețul gazului rusesc. De asemenea, vor fi luate în calcul și alte măsuri, precum reducerea obligatorie, în Uniunea Europeană, a consumului de energie electrică la orele de vârf, dar și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică ce nu

sunt pe gaz.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen.

Tot astăzi, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a spus că Rusia nu va mai furniza gaze, petrol și cărbuni în Europa, dacă acest lucru se va întâmpla.

Citeste si: Anca Vlad, la summitul EFB: Afacerile de familie sunt afectate de valul masiv de reglementări UE

Cu toate acestea, unele țări din Uniunea Europeană nu sunt dornice de a limita prețul gazului, de teama de a nu rămâne fără el complet. Mai mult decât atât, președintele Comisiei Europene a declarat că se vrea limitarea veniturilor producătorilor care nu sunt pe gaz și reorientarea „profiturilor neașteptate” către gospodăriile și către companiile afectate de scumpiri.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De asemenea, se dorește atât ca energie electrică să fie redusă la orele de vârf, cât și acordarea unui ajutor de lichiditate firmelor care se confruntă cu cerințele uriașe de garanții. Toate aceste propuneri urmează să fie discutate de către miniștii de Energie ai țărilor membre Uniunii Europene, potrivit financialintelligence.ro.

Vladimir Putin amenință Europa cu reducerea totală a gazului

Vladimir Putin a spus, în cadrul unui discurs public, faptul că, dacă prețul gazului va fi plafonat, acesta nu va mai permite niciun export de gaze, de petrol sau de cărbuni.

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă. Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice.

Nici gaz, nici petrol, nici cărbune(...). Nimic”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit AFP, în cadrul unui forum economic desfășurat la Vladivostok.

Citeste si: Volodimir Zelenski, anunț de ulimă oră despre România: „S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”

Mai mult decât atât, Vladimir Putin a spus că, din cauza sancțiunilor care i-au fost impuse, Moscova nu poate face rost de piesele de schimb necesare reparării gazoductului NordStream, motiv pentru care livrarea de gaze către Germania va mai avea de așteptat.

„Daţi-ne o turbină şi mâine relansăm Nord Stream! Suntem pregătiţi (să reluăm exporturile) mâine. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi un buton”.