Comisia Europeană vrea să scoată din uz monedele euro de valoare mică, mai exact cele de o centime și de două centimi

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 oct 2022, 13:35

Comisia Europeană vrea să scoată din uz monedele euro de valoare mică, mai exact cele de o centime și de două centimi

Sursa: Istock

Comisia Europeană vrea să scoată din uz monedele de valoare mică, deoarece majoritatea europenilor le consideră inutile și greu de folosit. Acest lucru a fost propus și în anul 2020.

Comisia Europeană vrea să scoată din uz monedele euro de valoare mică, mai exact cele de o centime și de două centimi. Propunerea a mai fost, o dată, făcută, în urmă cu doi ani, iar acestea sunt cunoscute sub denumirea de „monedele roșii”.

Comisia Europeană vrea să scoată din uz monedele euro de valoare mică

Comisia Europeană ar urma să propună, până la finalul acestui an, un proiect destul de controversat, pentru a retrage din circulație monedele de mică valoare.

Mai exact, se dorește retragerea monedelor de o centimă și de două centimi, cunoscute și sub denumirea de „monedele roșii”.

În anul 2020, Comisia Europeană a mai adus o dată în discuție această propunere, dar a fost amânată, dar, cu toate acestea, conform RFI România, la finele anului 2022, s-ar putea reveni asupra acestei propuneri.

Citeste si: Pensiile întârzie în ianuarie 2023! Cine sunt pensionarii care nu își vor primi pensia la timp

În perioada 2020-2021, a fost realizat un sondaj. Conform rezultatelor, aproximativ 75% dintre participanții europeni sunt de părere că cele două monede sunt nefolositoare, dar sunt și greu de utilizat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Deoarece discuția începută în anul 2020 va continua și acum, unele țări nu au mai așteptat ca Bruxelles să spună care este decizia finală, motiv pentru care au stabilit, deja, ceea ce vor face.

Slovacia a oprit, deja, folosirea acestora, chiar din luna iulie a anului curent. La începutul anului 2022, Belgia a făcut același lucru, iar Olanda a renunțat la ele chiar de acum zece ani. De asemenea, Finlanda, Italia și Irlanda au impus ca prețurile să fie rotunjite la cel mai apropiat preț de cinci cincimi, pentru ca monedele de valoare mică să nu mai trebuiască să fie utilizate.

Monedele cu chipul Regelui Charles al III-lea vor intra în uz în luna decembrie

Monedele cu chipul Regelui Charles al III-lea vor intra în uz în viitorul apropiat, iar efigia oficială a monedei a fost dezvăluită de către Monetăria Regală. Începând cu luna decembrie a acestui an, monedele vor începe să intre în circulație, în mod treptat.

Luni, 3 octombrie, Monetăria Regală a lansat o gamă de monede comemorative, pentru a serba moștenirea lăsată de fostul monarh, Regina Elisabeta a II-a, care s-a stins din viață pe data

de 8 septembrie 2022.

Citeste si: Vouchere Sociale 2022: Când intră pe card banii pentru tranșa a treia

„Ne așteptăm ca toți clienții să poată începe să primească gama comemorativă începând cu luna octombrie, iar apoi ne așteptăm ca moneda circulantă comemorativă de 50p să apară în mărunțișul oamenilor pro babil din decembrie", a transmis Nicolea Howell, directorul comercial al Monetăriei Regale, pentru PA News, relatează EssexLive.