Comision unic pentru pensiile private. Decizia luată de ASF în privința Pilonului II de pensii

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 sep 2023, 01:10

ASF taie comisionul pe contribuție la Pilonul II de pensii și introduce un comision unic


Sursa: Pexels.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) își propune să introducă un comision unic în ceea ce privește pensiile private. Ce schimbări au fost anunțate de autorități?

Printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată de Guvern, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să taie comisionul pe contribuție la Pilonul II de pensii și să introducă un comision unic. Care este motivul pentru care s-a luat această decizie? 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea introducerea unui comision unic pentru pensiile private 

După ce au făcut mai multe calcule, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au ajuns la concluzia că mai bine de un sfert din câștigul fondurilor private de pensii, cunoscut sub denumirea de Pilonul II, s-a dus în

comisioanele administratorilor privați. Considerând că acest lucru nu este în beneficiul românilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să taie aceste comisioane și să introducă un comision unic.

Datele oficiale arată că din 2008 și până la finalul lui 2021, administratorii privați au încasat aproximativ 3,3 miliarde de lei sub formă de comision. ASF consideră că aceste câștiguri sunt mult prea mari, motiv pentru care își dorește să fie aplicat un comision unic atunci când vine vorba despre pensiile private, potrivit adevarul.ro.

Pentru că anul 2022 a fost cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, autoritățile estimează pierderi de aproximativ 16%.

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care ASF dorește introducerea comisionului unic pentru pensiile private. Practic, noua lege prevede ca administratorii pensiilor private să perceapă doar comisionul pe activul net, nu și comisionul pe contribuție. În ceea ce privește comisionul pe activul net, acesta a fost redus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de la 0,5% la 0,2%. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Care sunt investițiile realizate din fondul de pensii Pilonul II și cât de riscante sunt acestea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a vorbit și despre un comision pe  activul net, dar care să fie diferențiat în funcție de randamente, după cum urmează:

  • 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;
  • -0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei;
  • 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei,
  • 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Dorind ca fondurile de pensii private să fie administrate cât mai corect, Nicu Marcu, președintele ASF, a precizat că au fost gândite aceste modificări tocmai pentru a veni în sprijinul românilor.

„Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România.

Autoritatea acționează cu fermitate pentru a-și adapta acțiunile la provocările care apar într-o lume financiară volatilă, astfel încât prin deciziile asumate să protejăm cât mai bine participanții la fondurile de pensii private, să controlăm, să impunem respectarea legilor și să sprijinim dezvoltarea și administrarea corectă a fondurilor de pensii private atât în interesul participanților la aceste fonduri, dar și în interesul dezvoltării economiei autohtone. Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a spus Nicu Marcu, președintele ASF.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II, în cazul unui deces. Cine devine beneficiarul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia sumei strânse

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.