Printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată de Guvern, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să taie comisionul pe contribuție la Pilonul II de pensii și să introducă un comision unic. Care este motivul pentru care s-a luat această decizie?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea introducerea unui comision unic pentru pensiile private
După ce au făcut mai multe calcule, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au ajuns la concluzia că mai bine de un sfert din câștigul fondurilor private de pensii, cunoscut sub denumirea de Pilonul II, s-a dus în
Datele oficiale arată că din 2008 și până la finalul lui 2021, administratorii privați au încasat aproximativ 3,3 miliarde de lei sub formă de comision. ASF consideră că aceste câștiguri sunt mult prea mari, motiv pentru care își dorește să fie aplicat un comision unic atunci când vine vorba despre pensiile private, potrivit adevarul.ro.
Pentru că anul 2022 a fost cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, autoritățile estimează pierderi de aproximativ 16%.
Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care ASF dorește introducerea comisionului unic pentru pensiile private. Practic, noua lege prevede ca administratorii pensiilor private să perceapă doar comisionul pe activul net, nu și comisionul pe contribuție. În ceea ce privește comisionul pe activul net, acesta a fost redus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de la 0,5% la 0,2%.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Care sunt investițiile realizate din fondul de pensii Pilonul II și cât de riscante sunt acestea
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a vorbit și despre un comision pe activul net, dar care să fie diferențiat în funcție de randamente, după cum urmează:
- 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;
- -0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei;
- 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
- 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei,
- 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
- 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.
Dorind ca fondurile de pensii private să fie administrate cât mai corect, Nicu Marcu, președintele ASF, a precizat că au fost gândite aceste modificări tocmai pentru a veni în sprijinul românilor.
„Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România.
Autoritatea acționează cu fermitate pentru a-și adapta acțiunile la provocările care apar într-o lume financiară volatilă, astfel încât prin deciziile asumate să protejăm cât mai bine participanții la fondurile de pensii private, să controlăm, să impunem respectarea legilor și să sprijinim dezvoltarea și administrarea corectă a fondurilor de pensii private atât în interesul participanților la aceste fonduri, dar și în interesul dezvoltării economiei autohtone. Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a spus Nicu Marcu, președintele ASF.