Comitetul pentru Situații de Urgență a actualizat listă țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Românii care se întorc în țară de sărbători vor sta mai puțin în carantină

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 10 sep 2022, 05:25

Romanii vor sta mai putin in carantina

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru românii care se întorc acasă de sărbători. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre prin care este modificată măsura de carantinare. Câte zile vor sta cetățenii români în carantină, la sosirea în țară?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de vineri, 10 decembrie 2021, Hotărârea numărul 113, care modifică măsura de carantinare asupra persoanelor care sosesc în România. Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată.

Românii care se întorc în țară de sărbători vor sta mai puțin în carantină

Potrivit noii hotârâri adoptate de CNSU în ședința de vineri, 10 decembrie, care prevede modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din străinătate, valabile în perioada 10 decembrie 2021- 8

ianuarie 2022. 

Prevederile hotărârii 113 cu privire la românii care vin din străinătate:

- exceptați de la măsura carantinei sunt elevii/ studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din alte țări, fac naveta zilnic către acestea și prezintă acte doveditoare.

- exceptați sunt elevii/ studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României și care au de susținut examenele de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în

unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.  

- exceptați de la această măsură sunt angajații din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

- măsura de carantinare se reduce la 10 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

- se elimină posibilitatea de a ieși din carantină în a 10 zi dacă se efectuează un test RT-PCR în a 8 zi.

Citeste si: Câte zile libere vor avea românii de Crăciun 2021 și Revelion 2022? Lista liberelor legale

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată:

În zona roșie au intrat: Finlanda și Liban.

În zona galbenă au intrat:- din zona roșie, în urma scăderii incidenței:Armenia, Dominica, Maldive și Singapore; 

- din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polonezia Franceză;

În zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie. 

Țările din zona roșie:

Slovacia, Cehia, Belgia, Liechtenstein, Olanda, Austria, Croația, Slovenia, Ungaria, Irlanda,
San Marino, Elveția, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Lituania, Polonia, Monaco, Luxemburg, Norvegia, Grecia, Barbados, Groenlanda, Franța, Cipru, Trinidad și Tobago, Seychelles, Iordania, Letonia, Muntenegru, Estonia, Islanda, Serbia, Portugalia, Bulgaria,Turcia, Ucraina.

Citeste si: DOCUMENT Lista restricții Revelion și Crăciun! Românii vor avea parte de restricții timp de o lună