Compania aeriană HiSky a inaugurat primul zbor direct din România către Statele Unite după 20 de ani. Avionul a fost pilotat de directorul general al companiei

Autor: Andrei Costanda

Compania aeriană HiSky a realizat primul zbor din România către Statele Unite după douăzeci de ani.

Compania HiSky a realizat primul zbor transatlantic direct din România către New York, marcând un moment istoric în aviația românească după mai mult de două decenii.

Vineri, 7 iunie, la ora 09:00, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București a fost martorul unui eveniment istoric: decolarea primului zbor transatlantic direct, operat de o companie aeriană de linie din România, după o pauză de peste 20 de ani. Zborul H4101, operat de HiSky, a pornit către New York, marcând o etapă importantă în aviația românească.

O etapă istorică în aviația română

Aeronava Airbus A330, înmatriculată YR-KID și pilotată de directorul general al companiei, Iulian Scorpan, a decolat către Aeroportul John F. Kennedy din New York. Călătoria, cu o durată estimată de 10 ore, reprezintă o reluare a zborurilor transatlantice directe, ultima cursă de acest tip fiind operată de compania națională în 2003.

„Alături de pasagerii noștri, trăim astăzi un moment remarcabil. Ziua de 7 iunie va rămâne în istorie ca ziua în care calea românilor către SUA s-a redeschis, după aproape 21 de ani.

Suntem extrem de onorați să fim compania care reușește să îndeplinească această dorință a pasagerilor din România și din diaspora”
, a declarat Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Avionul utilizat pentru acest zbor inaugural, un Airbus A330-200, este primul de acest tip înregistrat în România. Intrat în flota HiSky în decembrie anul trecut, acest model de aeronava este unul dintre cele mai populare pentru zboruri lungi, având o autonomie de peste 14 ore și o viteză de croazieră de 870 km/h.

Configurat pentru a transporta 275 de pasageri în două clase, business și economic, avionul este propulsat de două motoare Rolls Royce Trent 772B.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Explozie puternică la magazinul Dedeman din Botoșani. Patru victime de află în stare gravă

Citește și: Un ambulanțier sub influența alcoolului a lovit un pieton în București. Motivul este halucinant: „M-am certat cu soția”

Prima companie aeriană privată din istoria aviației române care operează zboruri spre SUA

HiSky devine astfel prima companie aeriană privată din istoria aviației românești care operează zboruri programate către SUA și primul operator care introduce în programul regulat această destinație după 2003. Zborurile directe între București și New York vor avea loc de patru ori pe săptămână, cu plecări din România în fiecare luni, miercuri, vineri și sâmbătă, și retur. Ora decolării de la București este 8:30, cu aterizare la New York la 11:35, ora locală.

La retur, aeronava decolează de pe JFK la 13:25 și ajunge la Otopeni la 6:15, ora locală.

Compania HiSky a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, devenind, din 2023, a doua cea mai mare companie românească după numărul de pasageri transportați și al patrulea cel mai important operator de pe aeroporturile din România. Bucureștiul este principala bază operațională, dar compania operează și din alte aeroporturi, precum Iași, Baia Mare, Cluj Napoca, Timișoara și Chișinău. De asemenea, HiSky efectuează zboruri charter în parteneriat cu principalele agenții de turism.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.