În urma unei anchete demarate de DIICOT, de SIE și de SRI, compania Gazprom este acuzată de spionaj în România, după ce ar fi trimis în Rusia mai multe informații despre zăcămintele țării noastre.
Compania Gazprom, acuzată de spionaj în România
Conform Press Alert, NIS Petrol ar fi trimis la Moscova mai multe informații despre rezervele de petrol și de gaze pe care România le are în județul Timiș, iar oficialii români nu au fost informați cu privire la descoperirile făcute.
Conform DIICOT, patru persoane, atât de origine străină, cât și de origine română, au fost puse sub acuzare.
Încă din anul 2018, NIS Petrol a început să facă mai multe prospecțiuni în: Sânnicolau Mare, Gottlob, Comloșu Mare, Teremia Mare, Tomnatic, Beba Veche, Valcani, Dudeștii Vechi și în Cenad.
În urma acestora, au fost adunate mai multe date despre rezervele naturale de gaze și de petrol din acea zonă și au fost trimise la Moscova, fără înștiințarea României.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În aceste momente, procurorii continuă cercetările pentru „comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”. De asemenea, la Timișoara, urmează să fie audiate mai multe persoane din conducerea companiei.
Mai multe percheziții au fost făcute în București și în Timișoara
„La data de 03.10.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu D.C.C.O. şi B.C.C.O. Timişoara au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.
Citeste si: Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz. Anunțul de ultimă oră al lui Vladimir Putin
Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a transmis DIICOT, în această seară, 3 octombrie.