Compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică. Cum se acordă și cine va beneficia de acest ajutor?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 03 aug 2022, 09:55

Ministerul Energiei a pus în dezbatere un proiect OUG pentru acordarea unor compensatii pentru facturile de gaze naturale si energie electrica  

Sursa: canva.com

Compensațiile la facturile de gaze naturale și energie electrică vor fi acordate în baza unui calcul complex, potrivit unui proiet de Ordonanță care a fost publicat vineri în dezbatere publică. Cum se vor acorda compensațiile?

Prin intermediul unui proiect de OUG, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică modul în care se vor acorda compensațiile la facturile de gaze naturale și energie electrică pentru sezonul rece care este pe cale să înceapă. Iată cum se va face calcul și cum arată schema prin care se va acorda o compensare lunară consumatorilor casnici pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

  

Cum vor fi acordate compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică?

Ministerul Energiei a anunțat că vor fi acordate compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, în contextul în care prețurile au crescut în ultima perioadă. Prin intermediul unui proiect de OUG, Ministerul Energiei a explicat cum se va face calculul corect, cine și câți bani va primi din partea statului.

Potrivit informațiilor oficiale, schema de compensare pentru energie electrică înseamnă acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 RON kwh. În ceea ce privește compensarea facturilor la gaze naturale, aceasta se va face prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei /MWh.

Practic, compensația pentru facturile la energie electrică va fi de 0,21 RON kwh, în timp ce compenația facturilor la gaze naturale va fi de 25% din factură.

Vor beneficia de această compensare doar consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale care se încadrează în limitele de consum menţionate de autorități și care nu beneficiază de subvenţia acordată pentru consumatorul vulnerabil potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.    

Cine va beneficia de compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică?

Conform proiectului de ordonanță de urgență pentru stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, există o serie de persoane care vor putea beneficia

de acest ajutor din partea statului. Ministerul Energiei a anunțat că beneficiarii schemei de compensare aferente consumului de energie electrică sunt toate acele persoane fizce ale căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 este cuprins între 150 kwh-1000 kwh.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pentru schema de compensare aferentă consumului de gaze naturale, regula este ca persoana fizică care își dorește să beneficieze de acest ajutor să aibă un consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie

2022 cuprins 80 m3 și 960 m3. Astfel, acestea sunt limitele impuse de autorități pentru acordarea compensațiilor la facturile de gaze naturale și energie electrică.

În cursul zilei de vineri, 1 octombrie 2021, proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Citeste si: Ce prețuri vor plăti românii la gaze în 2022. Pronosticul specialiștilor este surprinzător

Calcul compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică

Compensațiile la facturile de gaze naturale și energie electrică vor fi calculate diferit, în funcție de prețul de vânzare al energiei electrice, respectiv al gazelor naturale. Iată cum se vor face calculele, potrivit adevarul.ro.

Preţul de vânzare al energiei electrice= 0,92 lei/kwh

  • Valoare compensare= 0,21 lei/kwh.  
  • Calcul determinare preţ în urma compensării= 0,92 lei -0,21= 0,71 lei/kwh
  • Pret final energie electrică client casnic – 0,71/kwh

Preţul de vânzare al energiei electrice= 0,88 lei/kwh

Preţul de vânzare a gazelor naturale= 145 lei/Mwh

  • Prețul de referinţă a gazelor naturale= 125 lei/Mwh.  
  • Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25%= 145 lei x25%= 36,25 lei
  •  Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25%= 145 lei- 36,25 lei= 108,75 lei  
  • Valoarea compensatiei acordate: Pret de vânzare gaze naturale – Preţ de referinţă= 145 lei – 125 lei= 20 lei

Preţul de vânzare gaze naturale= 225 lei/Mwh  

  • Pretul de referinţă a gazelor naturale= 125 lei/Mwh.  
  • Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25%= 225 lei x25%= 56,25 lei  
  • Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensaţiei procentul de 25%= 225 lei – 56,25= 168,75lei

 

Citeste si: Lovitură de grație pentru toți românii! Ce se va întâmpla cu prețurile energiei electrice de la 1 noiembrie