Competențe BAC 2023: A fost anunțat noua dată pentru examenele de evaluare a competențelor din cadrul examenului de Bacalaureat 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 iun 2023, 12:58

Profesorii continuă greva generală, dar ce se va întâmpla cu examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale?

Sursa: pexels.com

Competențe BAC 2023. Profesorii continuă greva generală, dar ce se va întâmpla cu examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale?

Competențe BAC 2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit o serie de lămuriri legate de examenul de Bacalaureat din acest an, în contextul actual al grevei din învățământ.

UPDATE: Probele de competențe la examenul de Bacalaureat 2023- care ar fi trebuit să înceapă luni- vor fi susținute în perioada 14-23 iunie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ce se va întâmpla cu examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale 2023?

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți, 6 iunie, că în cazul în care greva din învăţământ va continua, probele de evaluare a competențelor de la examenul de Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă, obținute la acele materii.

Conform calendarului aprobat, aceste probe ar urma să înceapă luni, 12 iunie.

Ligia Deca a declarat că: „Eu cred că nu vom fi în această situaţie.

Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probele de competențe – să accesăm experiența din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competențe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.red. – liceului) la materiile corespunzătoare.

Nu cred că este o soluție ideală, în sensul în care copiii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual.

Însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja şi care sunt funcționale. Cu siguranță, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectați de acest context”.

De asemenea, aceasta a mai declarat că cei care se află în situaţie de corigență la materiile la care s-ar putea echivala notele ar putea primi o notă în plus.

„Cei care se află în situaţie de corigență pot avea o notă în plus. Pentru ei se permite acordarea unei note în plus faţă de minimum, în aşa fel încât să poată ei avea șansa să remedieze această situaţie” a spus ministrul.

Citește și: Grevă profesori 8 iunie 2023: Merg sau nu joi elevii la școală?

Ligia Deca a ținut să precizeze că: ”Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea să avem o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană

pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aș dori să speculez. Dorința noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ținem probele la datele anunțate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”.

Care este calendarul oficial al examenului de Bacalaureat 2023?

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023:

- 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 

- 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 

- 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 

- 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 

- 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 

- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

Citește și: Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a 8-a. Pe ce dată ar trebuie să înceapă examenele? Calendarul probelor

- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 

- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 

- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 

- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Sursă: edupedu.ro

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?