Completezi declarația pe propria răspundere online? Uite ce trebuie să faci ca să fie valabilă

Autor: B.H.
Actualizat: 25 ian 2021, 13:25

Persoanele care completează declarația pe propria răspundere în mediul online trebuie să fie atente la un detaliu foarte important.

În momentul în care autoritățile au anunțat că declarația pe propria răspundere necesară pentru părăsirea locuinței poate fi completată online, multe persoane au crezut că procedura va fi simplificată, însă operațiunea nu se poate desfășura doar electronic.

Citeste si: Coronavirus Romania- Mesajul presedintelui Iohannis pentru medici: "Stim, stim ca va este greu, dar voi sunteti in prima linie. Noi toti ne uitam la voi cu speranta."

Mai exact, pentru ca declarația să fie valabilă, aceasta trebuie să fie însoțită de semnătură, lucru care necesită tipărirea documentului și semnarea acestuia după completare.

Completezi declarația pe propria răspundere online? Uite ce trebuie să faci ca să fie valabilă

Persoanele care ies din casă pentru a desfășura activitățile permise pot avea declarația pe propria răspundere în format electronic doar sub forma unei fotografii.

În comunicatul transmis de Grupul de Comunicare Strategică este subliniată importanța semnăturii olografe (n.r. de mână).

Citeste si: Cand vom avea vaccinul pentru coronavirus? "Va trebui sa asteptam cel putin un an"

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator).

Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia."

, menționează Grupul de Comunicare Strategică în comunicatul oficial.

Astfel, pentru a nu întâmpina probleme legate de valabilitatea declarației pe propria răspundere, oamenii trebuie să se asigure că documentul este semnat.

"Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.

În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor."
, precizează Grupul de Comunicare Strategică, potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Statele Unite vor să construiască sute de spitale temporare pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus