Comuna din România unde radiațiile depășesc de 100 de ori limita! Motivul pentru care oamenii refuză să se mute: „S-a îmbolnăvit grav”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 oct 2024, 10:33

Ciudanoviţa

Sursa: turismistoric.ro

Țara noastră a trecut printr-o multitudine de schimbări pe parcursul anilor, iar istoria locurilor începe să fie uitată, însă nu și de localnicii ce locuiesc în comuna unde radiațiile depășesc de 100 de ori limita.

România se schimbă de la an la an, iar istoria pe care țara noastră a dobândi-o pe parcursul anilor începe să fie dată uitării, așa cum s-a întâmplat și în comuna unde radiațiile depășesc de 100 de ori limita. Pe vremea regimului comunist oamenii veneau din toate colțurile țării în această comună, fără să le pese de nivelul crescut de radiații. 

Comuna din România unde radiațiile depășesc de 100 de ori limita

În județul Caraş-Severin, la 20 de kilometri de Oraviţa se află comuna Ciudanoviţa, unde radiațiile depășesc de 100 de ori limita admisă. Pe vremea comunismului, în această zonă se aflau două mine de uraniu, Ciudanoviţa şi Lişava. Mina de uraniu de la Ciudanovița a fost deschisă oficial de ruși și exploatată tot ce aceștia, reprezentând datoria pe care țara noastră a avut-o într-un război.

Aproximativ 10.000

de români au ajuns să se mute din toate colțurile țării în Ciudanovița, acolo unde primeau salarii mari și alimente dacă lucrau la mină. Minele de uraniu s-au închis la sfârșitul anilor '90, însă acestea nu au fost ecologizate, motiv pentru care radiațiile încă le dau bătăi de cap locuitorilor.

Ciudanoviţa
[Sursa: turismistoric.ro]

Citește și: Povestea impresionantă a meșterului cioplitor care dă viață lemnului! Tradiția și credința se împletesc în atelierul sculptorului Ion Rodoș 

Deși funcționarii statului român neagă o posibilă depășire a limitei, organizațiile de mediu susțin că de foarte multe ori radiațiile au depăşit chiar şi limita de pericol. “Pe drumurile publice şi în localităţi radiaţiile nu depăşesc nivelul de alertă. Poate într-un sigur punct şi acolo ocazional, mai exact la fosta baie a minerilor, la intrarea în Ciudanoviţa.

În aceste puncte, nici noi nu am constat la măsurători că radiaţile depăşesc nivelul admis, dar, în sus, în zona haldelor, care astăzi nu se mai văd că a crescut vegetaţie peste ele, nivelul creşte şi este depăşită limita de pericol, care este de 100 de ori mai mare decât limita de alertă!”, a explicat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera, potrivit adevarul.ro.

Cornel Popovici Sturza a tras un semnal de alarmă asupra minelor de uraniu din Ciudanovița, spunând că neecologizarea celor 22 de halde pot pune în pericol și populaţia din zona Caraş-Severinului, nu doar locuitorii din acea zonă specifică.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Motivul pentru care oamenii refuză să se mute

Deși ecologiștii atrag atenția asupra nivelului crescut al radiațiilor de uraniu din Ciudanovița, locuitorii ce au mai rămas în comună nici nu se gândesc să își părăsească casele. Dintre cei 10.000 de oamenii ce au venit să lucreze în mine au mai rămas doar 400, ce se chinuie cu lipsa locurilor de muncă.

Obstacolele din fața localnicilor nu îi descurajează, iar în loc să plece din Ciudanovița, aceștia aleg să rămână, iar motivul este unul surprinzător. Vasile Voloca a lucrat pentru 20 de ani la mina de uraniu din Ciudanoviţa, venind special din Botoșani pentru acel loc de muncă. Restul vieții l-a petrecut într-unul dintre blocurile ce au ajuns ruinate de trecerea timpului, fiindu-i frică să plece din comună.

Ciudanoviţa
[Sursa: viziteaza-romania.com]

Radiațiile nu îl mai sperie, iar bărbatul spune că mai multe cunoștințe de-ale sale s-au stins din viață pentru că au plecat din comună, fiind obișnuiți cu acest aer poluat.

„Poate există radiaţii de la haldele de uraniu care înconjoară satul, însă pe noi nu ne afectează. În schimb, se petrec lucruri ciudate cu cei care pleacă de aici, după mai mulţi ani în care s-au obişnuit cu aerul acestui loc. Se îmbolnăvesc repede o dată ce îl schimbă. Un coleg de-al meu de la mină, întors în Botoşani, în câteva luni s-a uscat de tot... S-a îmbolnăvit grav şi devenise de nerecunoscut”, a explicat fostul miner, potrivit aceleiași surse.