Comuna din varf de munte, unde toti locuitorii au net wireless gratuit. Cum a reusit un primar harnic sa schimbe fata Romaniei rurale

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 20:35

Iata cum traiesc padurenii din comuna Lelese.

Or sta ei in varf de munte, dar localnicii din Lelese nu ar da pentru nimic in lume viata de acolo pe cea de la oras. Au peisaje minunate, aer curat dar si avantajele mileniului trei.

In fata monitorului, nea’ Petru are rabdare cat sa dea si altora. Cu sfaturi de pe net, omul si-a dresat si cainele. Ce vedeti n-ar fi iesit din comun, daca am fi la oras.

Ei bine, ne aflam in Muntii Poiana Rusca. De ceva vreme, aici, gospodarii nu mai vorbesc peste gard, ci online. Ce daca stau pe creste inalte, unde nici semnalul de telefon n-ajunge. Gratie ideii minunate a primarului, satenii din Lelese sunt conectati la lume prin Facebook, Yahoo Messenger si Skype.

Poate va intrebati de ce aici se poate si-n alta parte, nu? Ne lamureste edilul: „fondurile incasate din venituri proprii, cam doua mliarde vechi, 200.000

de lei noi, bugetul total al comunei anul acesta este undeva la 7 milioane de lei, deci 70 de miliarde, mai departe fiind constituit din fonduri europene, sansa sunt fondurile europene.”

Internetul wireless e doar una dintre mandriile satului de munte: in timp ce semeni de-ai lor scot apa din fantana cu galeata, ei se lauda cu una dintre cele mai moderne retele de apa din tara.

Totul este comandat prin computer. Apa este adusa-n sat dintr-o vale, de la 7 kilometri distanta.

Datele ajung in primarie prin intermediul unui sistem de transmisie alimentata cu panouri solare. Intreg proiectul a costat 1,2 milioane de lei si a fost facut din fonduri guvernamentale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe

stalpii de pe ulite au fost montate camere video de supraveghere, iar sistemul de iluminat public este si el inlocuit, treptat, cu leduri. Mare parte din ulite au fost deja asfaltate, iar autoritatile spera sa modernizeze incet, incet si toate drumurile comunale. Pana acum, in comuna s-au asfaltat 28 de kilometri.

Si caminele culturale din sat au fost renovate si dotate cu aparatura moderna si lumini. Edilii se lauda ca acum ar putea sa organizeze in sat chiar si conferinte internationale.

Cand vezi toate astea mai ca nu-ti vine sa crezi ca e vorba despre o comuna saraca. In cele 4 sate traiesc aproape 400 de locuitori, iar bugetul anual este foarte mic.

Pe viitor, edilii spera sa atraga cat mai multe fonduri europene si sa promoveze in toata lumea traditiile padurenesti.