Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța, prin intermediul unei inițiative legislative pe care a depus-o, propune ca ambii părinți să poată beneficia, simultan, de concediu de creștere al copilului, dar și de o indemnizație de creștere a acestuia.
Concediu de creștere al copilului, acordat ambilor părinți, în același timp
Cristina Rizea susține că, deși tații pot avea câteva zile libere pentru a sta cu copilul, în urma absolvirii cursurilor de puericultură, numărul lor este mult prea mic în comparație cu nevoia nou-născutului de a sta cu tatăl lui.
Prin modificările pe care le-a propus, aceasta susține că tatăl poate beneficia de șase luni de concediu, ceea ce ar fi de mare ajutor pentru mamă, în special în primele șase luni de viață ale copilului.
Prin intermediul propunerii legislative, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 în ceea ce privește concediul și indemnizația lunară este modificată și completată.
Așadar, se cere ca minimum o lună din perioada de concediu pentru creștere copil să fie acordată părintelui care nu a cerut să beneficieze de acest drept. De asemenea, dacă părintele care nu a cerut acest drept refuză perioada de concediu, perioada respectivă nu poate fi transferată părintelui care a cerut perioada de concediu.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Restul perioadei de concediu poate fi cerută de oricare dintre cei doi părinți
După ce perioada de șase luni de concediu de creștere a copilului a trecut, celelalte douăsprezece luni care au rămas pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți.
Mai mult decât atât, comunicatul de presă motivează cât este de important ca ambii părinți să fie alături de copil, mai ales în primele luni de viață, atunci când acesta se formează și când se dezvoltă competențele primare ale acestuia.
„În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur.
Citeste si: Veste uriașă pentru acești copii! Se dau 2.500 de lei! Cine poate beneficia de bani
Concret, propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți”, este menționat în cadrul comunicatului de presă al REPER.