În România, femeile care rămân însărcinate au mai multe drepturi, hotărâte prin lege. Astfel, înainte de a beneficia de concediul pentru creșterea copilului, femeile intră în concediul de maternitate. Acesta este compus din două perioade, mai exact concediul prenatal și concediul postnatal. Iată câte zile libere se acordă și cum se calculează indemnizația de maternitate.
Cât durează concediul de maternitate în 2022? Iată cum se acordă concediul prenatal și concediul postnatal
Concediul de maternitate este un tip de concediu medical care se acordă femeilor însărcinate sau aflate în perioada de lăuzie. Acest concediu este acordat tuturor asiguratelor fie de către medicul de familie, fie de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supraveghează sarcina. Concediul de maternitate se întinde pe o perioadă de 126 de zile, iar femeile însărcinate au dreptul de a decide cum vor să împartă această perioadă, cu condiția ca în cazul concediului postnatal sau de lăuzie, durata să nu fie mai mică de 42 de zile.
De obicei, femeile aleg să împartă în mod egal cele 126 de zile, ceea ce înseamnă că durata concediului prenatal este de 63 de zile, iar concediul postnatal durează alte 63 de zile.
Legea prevede ca din cele 126 de zile de concediu de maternitate, doar 42 de zile să fie obligatorii, mai exact cele acordate în mod obligatoriu după naștere. Practic, restul de 84 de zile pot să nu fie luate în cazul în care femeia însărcinată consideră că nu îi sunt necesare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile însărcinate pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate?
Potrivit legii, femeile însărcinate trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea beneficia de concediul de maternitate și pentru a intra în posesia indemnizației de maternitate:
- să aibă reședința legală în România;
- să locuiască împreună cu copilul/copiii pentru care solicită indemnizație;
- să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.
Pentru concediul prenatal și concediul postnatal, certificatele medicale se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie.
„Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidență şi urmărește pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege. Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică- ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.”, arată legea.
Cum se calculează indemnizația de maternitate în 2022?
Indemnizația de maternitate este diferită de cea oferită pentru creșterea copilului. În anul 2022, indemnizația de maternitate reprezintă 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale sau perioade asimilate din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. De precizat că indemnizația de maternitate nu se impozitează, ci se reține doar CAS-ul. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Indemnizația de maternitate se plătește pentru toate cele 126 de zile de concediu de maternitate și se acordă inclusiv în cazul în care copilul se naște mort.
Citeste si: Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată. Câți bani vor primi părinții începând din luna octombrie 2022