Concediu de odihnă 2023! Până la ce dată se pot recupera zilele de concediu rămase din anul 2022

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 ian 2024, 00:45

Conform legislației muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2021 pot să fie acordate până la jumătatea anului curent

Sursa: pexels

Concediu de odihnă 2023. Angajații care nu și-au luat toate zilele de concediu în anul 2022 le pot recupera, dar până la o anumită dată. Dacă termenul va trece, zilele de concediu neefectuate nu vor mai putea fi recuperate.

Concediu de odihnă 2023. Angajații care nu și-au luat toate zilele de concediu în anul 2022 le pot lua pe cele restante, dar nu trebuie să depășească o anumită perioadă. Un angajat are dreptul la 20 de zile legale minime de concediu pe an, raportate la perioada lucrată în compania respectivă.

Concediu de odihnă 2023. Până când pot fi recuperate zilele de concediu neefectuate

Angajații care au rămas cu zile de concediu neefectuate pot să stea liniștiți, deoarece nu le vor pierde. Acestea vor putea să fie luate până la jumătatea anului 2024, printr-o solicitare făcută angajatorului.

Conform legislației muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2021 pot să fie acordate până la jumătatea anului curent, iar cele rămase neefectuate în anul 2022 pot fi recuperate până la jumătatea anului 2024.

Citește și: Horoscop aprilie 2023: Zodiile care vor avea parte de o lună de vis! Totul se schimbă în bine în viața lor

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se menționează în Codul Muncii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Data exactă până la care pot fi recuperate zilele de concediu neefectuate

Angajații care mai au zile de concediu neefectuate din anul 2021 le pot recupera doar până pe data de 30 iunie 2023, iar compensarea în bani a zilelor de concediu neluate este posibilă doar dacă angajatul în cauză va pleca de la angajator.

Mai mult decât atât, concediul medical nu afectează în niciun fel concediul de odihnă, deoarece perioada destinată concediului medical este considerată ca fiind o perioadă de activitate prestată. Indemnizația pentru concediul de odihnă este calculată în Codul Muncii ca media zilnică a drepturilor salariale aferente ultimelor trei luni anterioare celei în care concediul de odihnă a fost efectuat.

Citește și: Cuantumul minim, dar și cel maxim al indemnizației pentru creșterea copiilor va fi calculat în funcție de salariul minim

Zilele de concediu care pot fi luate trebuie neapărat să fie în timpul săptămânii lucrătoare, de luni până vineri. Potrivit prevederilor prevăzute în Codului Muncii, zilele de concediu care au rămas neefectuate în anul 2022 pot fi recuperate de către angajat până pe data de 30 iunie 2024.