Concediu medical 2022. Se acordă două noi tipuri de concedii medicale. Cine poate beneficia de zile libere

Author: Amalia Georgescu

În 2022, românii pot beneficia de două noi concedii medicale 

Sursa: pexels

Autoritățile au decis să introducă două noi tipuri de concedii medicale pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie de zile libere pentru îngrijirea anumitor categorii de bolnavi. Iată care sunt cele două concedii medicale pe care le pot solicita românii în 2022.

În normele de aplicare a concediilor medicale, autoritățile au decis să introducă două noi tipuri de concedii medicale, dar și indemnizații corespunzătoare acestora. Astfel, începând din acest an, românii vor putea solicita concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, dar și concediu medical pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase.

Concediu medical 2022. Ce trebuie să știe cei care solicită concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice? 

În acest an, românii pot solicita concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice. Mai exact, este vorba despre un concediu medical prin intermediul căruia unei persoane i se permite să lipsească de la job pentru a îngriji un bolnav de cancer. Certificatul de concediu medical se eliberează persoanei care însoțește pacientul la intervenții chirurgicale și tratamente. Medicul specialist poate acorda 45 de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în timpul anului calendaristic. 

Din 2022 se acordă concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice și concediu medical pentru îngrijirea copilului carantinat  
[Sursa: pexels]

Autoritățile au precizat că pentru acest tip de concediu se acordă o indemnizație brută de 85% din baza de calcul stabilită.

„Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul prevăzut la alin. (1) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Acordul pacientului se completează potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 15 pus la dispoziție de medicul specialist și se arhivează la fișa pacientului cu afecțiuni oncologice. Medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani cu durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Intervalul de referință pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.166/217/2022.

Se acordă 45 de zile de concediu medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer
[Sursa: pexels]

Citeste si: Concediu medical pentru persoanele carantinate sau izolate. Cum se acordă concediul medical pentru bolnavii de COVID-19 și cine poate primi mai multe zile libere

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Concediu medical 2022. Cum se acordă concediul medical pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase? 

Pot solicita concediu medical în anul 2022 și părinții copiilor cu vârsta până în 18 ani pentru care s-a decis carantinarea sau izolarea în urma diagnosticării cu o boală infectocontagioasă. Durata acestui tip de concediu medical este stabilită de medicul curant sau de medicul de familie, iar cuantumul brut lunar al indemnizației este de 100% din baza de calcul stabilită.

„Asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În situațiile în care, pentru copilul în vârstă de până la 18 ani s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, durata concediului medical pentru supravegherea și îngrijirea acestuia va fi stabilită de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie, care a monitorizat copilul, în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, în cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.”, au precizat autoritățile.

În cazul concediului medical pentru îngrijirea copilului carantinat este prevăzută o indemnizație de 100% din baza de calcul stabilită 
[Sursa: pexels]

Citeste si: Beneficii pentru părinții care își vaccinează copiii. Tot ce trebuie să știe aceștia